Ex-premier overleden

In Boedapest is zaterdag de vroegere Hongaarse premier András Hegedüs (76) overleden. Hij stierf op de dag af veertig jaar na het begin van de Hongaarse Opstand die hem in 1956 zijn functie kostte. Hegedüs was begin jaren vijftig – nog geen dertig jaar oud – hij een van de vier topleiders van de partij. In oktober 1956 beleefde hij als premier het uitbreken van de Hongaarse Opstand. ,,Ik zag het volk de bruggen over de Donau overkomen en wist dat ik tien jaar voor een verkeerde zaak had gewerkt'', zei hij later tegen deze krant. De Russen evacueerden hem naar Moskou, waar hij twee jaar bleef. Na zijn terugkeer werd hij een van Hongarije's bekendste dissidenten, reden waarom hij in 1973 uit de partij werd gezet. Hegedüs, de laatste overlevende ondertekenaar van het Warschaupact, zei daarover later dat ,,twintig jaar van dissidente activiteit mijn tien jaar van stalinisme niet hebben kunnen goedmaken''.