Chemie raakt uit het slop

Kwartaalcijfers van Akzo en DSM maken in de tweede helft van de week duidelijk of de dip in de chemie definitief voorbij is.

Chemieconcern DSM moest in juli nog een winstdaling van 30 procent over het eerste halfjaar van 1999 rapporteren. Toch steeg het aandeel binnen een dag vijf procent in waarde. Reden: de prognose dat het beter zou gaan in de chemie. Dat was goed nieuws, want prijsdalingen en het uitblijven van orders uit Azië zorgden er, in combinatie met een dip in de conjuncturele cyclus in de eerste helft van het jaar, voor dat de chemie in het slop raakte.

De tweede helft van het jaar wordt beter, voorspelden de chemieconcerns, die op de beurs al sinds april in de lift zitten. Het aandeel Akzo steeg van gemiddeld 35 euro tot ruim 45 euro. De laatste weken zakte het terug tot iets onder de 38 euro. DSM klom op van 27 naar 37 euro. Als eerste in hun sector komen Akzo (woensdag) en DSM (vrijdag) deze week met hun resultaten over het derde kwartaal.

Analist Bartjan van Hulten van MeesPierson is optimistisch. ,,Ik verwacht dat Akzo en DSM hun voorspellingen zullen waarmaken.'' DSM kan volgens Van Hulten nog voor de meeste verrassingen zorgen. ,,DSM heeft veel conjunctuurgevoelige activiteiten, dus de marges vliegen alle kanten op. Akzo is een stuk stabieler.''

Voor Akzo ziet Van Hulten nog een extra meevaller. De kwakkelende vezeldochter Acordis, door Akzo het vorige kwartaal nog aangewezen als voornaamste boosdoener voor de winstdaling van 1,2 procent, krabbelt weer op. ,,Acordis heeft de vraag flink zien groeien.''

De vezeldivisie is inmiddels weliswaar voor ruim 1,8 miljard gulden verkocht, maar draagt in het derde kwartaal nog wel bij aan de resultaten van Akzo.

DSM voorzag in juli nog een inzakkende vraag voor het eerste kwartaal van volgend jaar. Vanwege het millenniumprobleem zouden afnemers op tijd voorraden aanleggen en rond de jaarwisseling minder orders plaatsen. ,,Niets wijst daar op'', aldus Van Hulten.

Maandag 25 oktober

MILLENNIUM Minister Van Boxtel van Grotestedenbeleid beantwoordt tussen 20.30 en 21.30 uur vragen over het millenniumprobleem op zijn Internetsite (www.rogervanboxtel.nl).

Dinsdag 26 oktober

GELDGROEI De Europese Centrale Bank komt met cijfers over de groei van de geldhoeveelheid (M3) in de eurolanden. De verwachting is dat de geldgroei het streefpercentage van 4,5 opnieuw zal overstijgen.

AXXICON Kunststofproducent Axxicon publiceert de resultaten over het derde kwartaal.

CTAC ICT-bedrijf Ctax maakt de resultaten bekend over het derde kwartaal.

CONSUMENTEN De Verenigde Staten publiceren cijfers over het consumentenvertrouwen in oktober.

FORTIS Bankverzekeraar Fortis rapporteert de resultaten over het derde kwartaal.

HANDEL Eurostat, het Europees Bureau voor de Statistiek, komt met cijfers over de buitenlandse handel in de Europese Unie in augustus.

SER De Sociaal-Economische Raad (SER) houdt zijn najaarsoverleg. Het kabinet bespreekt met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers de sociaal-economische actualiteit. Op de agenda staan onder meer de gematigde loonontwikkeling en de plannen van het kabinet rondom Arbeid en Zorg.

EZ De Tweede Kamer behandelt de begroting van minister Jorritsma van Economische Zaken (vervolg op woensdag).

Woensdag 27 oktober

AKZO Chemieconcern Akzo Nobel publiceert de resultaten over het derde kwartaal.

WERKDRUK De vakcentrale FNV presenteert een eigen onderzoek naar werkdruk.

BUHRMANN Handelshuis Buhrmann maakt de resultaten over het derde kwartaal bekend.

PRODUCENTEN Het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert de conjunctuurtest van september, met onder meer cijfers over het producentenvertrouwen.

HANDEL Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met cijfers over de buitenlandse handel van Nederlandse bedrijven in augustus.

Donderdag 28 oktober

LEESON Nick Leeson bezoekt de Amsterdamse effectenbeurs. De voormalige derivatenhandelaar van de bank Barings in Singapore (nu onderdeel van de ING Groep) bracht in zijn eentje de prestigieuze Britse zakenbank aan het wankelen.

DNB De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert cijfers over de monetaire ontwikkeling.

GROEI De Verenigde Staten maken cijfers bekend over de (binnenlandse) economische groei in het derde kwartaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met cijfers over de economische groei in Nederland in het tweede kwartaal.

HOLLAND COLOURS Holland Colours, producent van pigmenten en pigmentpreparaten, publiceert halfjaarcijfers over het boekjaar 1999/2000.

Vrijdag 29 oktober

DSM Chemieconcern DSM maakt de resultaten over het derde kwartaal bekend.

NV'S Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met cijfers over de resultaten van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven in het eerste halfjaar van 1999.

BOUW Het Centraal Bureau voor de Statistiek presenteert cijfers over de productie van de bouwsector in 1998.

Redactie: Jochen van Barschot en Robert Giebels (economie@nrc.nl, fax [010] 406 69 07)