Chaos opnieuw troef in versplinterde judobond

De Judo Bond Nederland (JBN) heeft weer een nieuwe voorzitter. Na veel ophef werd Dolf de Vries zaterdag gekozen. ,,Mijn verstand staat stil'', zei zijn verbaasde tegenstander.

Veel reden om trots te zijn op zijn uitverkiezing als de nieuwe judovoorzitter had Dolf van Vliet zaterdag niet. Voordat de Noord-Hollander werd gekozen, kregen hij en zijn bestuur in een lange en chaotische bondsraadvergadering in Nieuwegein een enorme lading kritiek over zich heengestort. ,,Ik heb ernstige twijfels over de democratie binnen de JBN'', zei een afgevaardigde.

Van Vliet is al zeven jaar lid van het bestuur. Hij was sinds mei interim-voorzitter als tijdelijke opvolger van Koos Letterie, die voortijdig opstapte omdat hij een complot tegen zijn persoon vermoedde. Ook Van Vliet sprak zaterdag tijdens de vergadering over een hetze die tegen hem zou worden gevoerd. De opmerkingen over uiteenlopende beleidszaken waren inderdaad veelvuldig, maar het verweer van het bestuur was in de meeste gevallen verre van overtuigend. ,,Geacht bestuur, geef antwoord!'', riep afgevaardigde Fransens (Zuid-Holland) vertwijfeld uit. Hij kreeg applaus uit de zaal.

Desondanks redde Van Vliet het bij het volgende agendapunt: de verkiezing van de nieuwe voorzitter. Hij versloeg de andere kandidaat, Han Mulder, met de hakken over de sloot: 303 tegen 251 stemmen. Vlak voor de stemming zei Van Vliet dat hij ,,ontzettend verliefd'' is op de judobond. Opponent Mulder, een voormalig sportschoolhouder uit Den Haag, verklaarde op zijn beurt dat hij het als een van de belangrijkste taken beschouwde om voor een beter werkklimaat in het judo te zorgen. Hij had in de weken voor de vergadering een ronde gemaakt langs de districten. Zelf schatte Mulder zijn kansen vooraf hoog in.

Van Vliet kreeg echter op de valreep steun van de afgevaardigde Post van Noord-Nederland. Deze oud-directeur van de judobond speelde een dubieuze rol door Mulder ten overstaan van de vergadering aan een soort kruisverhoor te onderwerpen. Hij stelde de kandidaat zelfs voor om geen voorzitter, maar eerst eens vice-voorzitter te worden. Een boze aanwezige vroeg daarna om verwijdering van Post. Dat gebeurde niet. Post kreeg zelfs de gelegenheid om nog een paar opmerkingen te plaatsen.

Mulder reageerde na afloop verbaasd op zijn nederlaag. ,,Mijn verstand staat stil'', was zijn eerste commentaar. ,,Het bestuur is aan alle kanten onderuit gehaald, op het genânte af.'' Mulder, die de vergadering als toehoorder had gevolgd, constateerde dat er nog niets is veranderd binnen de judobond. Twintig jaar geleden stelde hij als voorzitter van het district Zuid-Holland misstanden aan de kaak van het toenmalige bestuur. Er gebeurde echter niets. ,,En dat is nu weer het geval. Er bleef vandaag niets over van het beleid. Maar toch mag Dolf van Vliet gewoon voorzitter worden'', aldus Mulder.

Van Vliet had de bondsafgevaardigden in zijn openingswoord verzocht met een positieve instelling te vergaderen. Hij feliciteerde de aanwezigen met het 60-jarige bestaan van de JBN. Ter gelegenheid daarvan stond er op de tafels in de zaal voor iedereen een fles wijn. Het cadeau stemde de tegenstanders van het bestuur niet milder. Ze vielen voor de microfoon bijna over elkaar heen om Van Vliet en zijn collega's aan te vallen.

Zo werd het voorstel van penningmeester Schilderinck om de contributie met zeventien procent te verhogen, weggehoond. Uiteindelijk werd ingestemd met een verhoging van vijf procent en zullen de financiële experts van de districten gaan bekijken op welke uitgaveposten een paar ton bezuinigd kan worden om de begroting voor het jaar 2000 sluitend te krijgen.

Het heetst ging het er aan toe tijdens de discussie over het topjudo. Het bestuur, en met name Van Vliet als portefeuillehouder topsport, herriep voor het afgelopen WK in Birmingham twee beslissingen over de selectieprocedure van mannenbondscoach Louis Wijdenbosch. Dat leverde grote kritiek op. Eén van de gedupeerde judoka's, Koen van Nol, zat achter in de zaal. Hij kreeg ook zaterdag geen bevredigende antwoorden. Zijn coach, Cor van der Geest, beende briesend heen en weer. Hij had geen spreekrecht, maar liet zijn ongenoegen duidelijk blijken. Van der Geest betichtte Van Vliet er al eerder van de waarheid te verdraaien. ,,Ik heb niet gejokt'', reageerde Van Vliet zaterdag.

Zes uur na het begin van de vergadering had de judobond eindelijk zijn nieuwe voorzitter. Van Vliet dankte de aanwezigen voor het vertrouwen en beloofde dat hij de verkiezingen in de toekomst beter zou laten verlopen. Over een half jaar, bij de voorjaarsvergadering, is het alweer zo ver. Dan moet er volgens de statuten weer een voorzitter worden gekozen.

De verslagen Mulder wist zaterdag nog niet of hij zich nog een keer kandidaat zou stellen. ,,Daar moet ik over gaan nadenken'', zei de Hagenaar. ,,Ik ben diep teleurgesteld. Ik had er echt iets moois van willen maken.''

    • Hans Klippus