Burgemeester Edam weigert mee te werken aan uitzetting meisje

Burgemeester F. IJsselmuiden van Edam/Volendam weigert mee te werken aan de uitzetting van een Surinaams meisje. Volgens IJsselmuiden kan justitie ,,het niet maken'' de 14-jarige Latoya Rijssen terug te sturen naar Suriname.

Latoya woont sinds twee jaar bij haar vader in Edam. Haar moeder heeft afstand van haar gedaan en Latoya zou zijn mishandeld door de vriend van haar moeder. De Surinaamse autoriteiten hebben haar vader als voogd benoemd.

Om een verblijfsvergunning voor Latoya te krijgen heeft de vader aanspraak gemaakt op gezinshereniging. Volgens justitie en een gerechtelijk vonnis is hier geen sprake van, omdat de vader acht jaar geleden naar Nederland is vertrokken en sindsdien geen contact met zijn dochter zou hebben gehad en geen alimentatie zou hebben betaald. De vader is in hoger beroep gegaan. Latoya moet de uitspraak daarvan in Suriname afwachten, aldus justitie.

Burgemeester IJsselmuiden vindt de gang van zaken ,,een schending van de elementaire rechten van het kind''. Een rapport van het bureau voor familierechtelijke zaken in Paramaribo, in juni opgemaakt, concludeert dat Latoya ,,het beste af is bij haar vader''. Het meisje geeft zelf aan het liefst bij haar vader te wonen. IJsselmuiden: ,,Als het gevolg van ons rechtssysteem is dat Latoya van haar vader wordt gescheiden en terug moet naar Suriname, dan moet het rechtssysteem aangepast worden. Er worden hier echt ethische regels overschreden.'' Hij heeft de politie geïnstrueerd ,,niet het huis van die familie in te gaan''. Justitie kon vanmorgen nog niet reageren. IJsselmuiden heeft een brief ,,die er niet om loog'' geschreven aan staatssecretaris Cohen, met het verzoek gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Hierop is geen antwoord gekomen. ,,Ik hoop dat het parlement de zaak oppikt en aanstuurt op wijziging van de regels, want zo kunnen die nooit bedoeld zijn.''