Britse regering onder druk om Frans vlees te verbieden

De Britse regering staat onder toenemende druk de import van Frans vlees te verbieden. Noodlijdende Britse boeren en de Conservatieve oppositie willen daarmee de Franse boycot van Brits rundvlees vergelden. Frankrijk negeert een officiële Europese richtlijn dat Brits rundvlees niet langer een besmettingsbron van de gekkekoeienziekte (BSE) is en weigert Brits rundvlees in te voeren.

Britse geleerden eisen op hun beurt een importverbod op Frans vlees, omdat eten ervan gevaarlijk zou zijn. Ze beroepen zich op een vorige week verschenen rapport van de Europese Unie dat Frankrijk ervan beschuldigt bij de productie van veevoer ,,jarenlang verboden stoffen te hebben gebruikt'', zoals ,,slijk uit rioolzuiveringsinstallaties en water uit beerputten''.

De Britse regering heeft een formeel invoerverbod op Franse producten ,,onwettig en ongepast'' genoemd en zegt erop te vertrouwen dat de EU Frankrijk tot de orde roept. Landbouwminister Brown wil niet verder gaan dan strengere etikettering zodat ,,consumenten betere keuzes kunnen maken''. Verscheidene Britse supermarkten hebben al Franse producten van de schappen gehaald: vlees en vleeswaren, maar ook appels. Brown, liefhebber van Franse wijn, heeft eerder deze maand gezegd uit protest tegen de Franse boycot zelf geen Franse producten meer te eten.

De Britse regering zegt dat Brits rundvlees ,,tot het veiligste ter wereld'' hoort en houdt vol dat de BSE-crisis is bezworen. Het aantal bewezen gevallen van de zogeheten nieuwe variant van Creutzfeldt-Jakob, de menselijke vorm van gekkekoeienziekte, is gedaald van 37.000 op het hoogtepunt in 1992 tot 3.178 vorig jaar. Officieel zijn 42 Britten eraan overleden.

In Frankrijk is men verlegen met de Britse boycot van Franse landbouwproducten en vooral met de kritiek van Europese deskundigen op de Franse veevoederindustrie. Parijs wacht met spanning af wat het veterinair comité van de EU vandaag zegt op de Franse wetenschappelijke bezwaren tegen import van Britse rundvlees.

Franse boeren hebben dit weekeinde gedreigd dat zij Britse agrarische importen bij Franse havens zullen blokkeren als de boycot van Franse producten in Groot-Brittannië doorzet.

Het recente EU-rapport over Frans veevoer is geen nieuws in Frankrijk. Deze zomer bleek al dat de Franse inspectiediensten bij een aantal producenten van veevoeder schokkende praktijken hadden ontdekt. Die maakten gebruik van het vaste overblijfsel van waterzuiveringsinstallaties waar chemisch en menselijk afvalwater in werd geloosd. Zelfs de restanten van afgekeurd dierenvlees kwam in die systemen terecht. Het Franse ministerie van Landbouw zegt dat de betrokken bedrijven zijn berispt. Brussel wil graag weten of de praktijken ook zijn veranderd.

Vandaag werd een nieuw geval van BSE in Frankrijk bekend, het 22ste dit jaar.