Anti-voetbal in Limburgse graftombe

Vitesse kreeg door de 1-0 zege bij Roda JC aansluiting bij de nationale subtop. Het duel in Kerkrade bevestigde het sportieve verval van het Nederlandse clubvoetbal. ,,We zijn het Denemarken van Europa geworden'', zei Roda-trainer Vergoossen.

Een prachtige wandeling met Nederlandse topvoetballers in de Champions League langs de grote theaters in Londen en Glasgow moest op sportpark Kaalheide wel in een anticlimax eindigen. In een armoedig duel illustreerden de UEFA Cup-deelnemers Roda JC en Vitesse vooral de kaalslag van de nationale competitie. Eén bal raakte Pierre van Hooijdonk gisteren wel goed en met zijn elfde doelpunt dit seizoen uit een magnifieke vrije trap bezorgde de lange spits Vitesse een 1-0 overwinning, die het nauwelijks toekwam.

De coaches van Roda JC en Vitesse moeten gisteren zijn bevangen door een vlaag van beroepsdeformatie, want alleen zij hadden goed voetbal, strijd en emotie gezien. Het kan natuurlijk ook zijn dat Roda-coach Sef Vergoossen en zijn collega Herbert Neumann Nederlandse normen hanteerden bij de beoordeling van de zielloze vertoning in Kerkrade. Neumann liet zich ongetwijfeld leiden door de gedachte dat hij de sluimerende crisis bij Vitesse voorlopig kan bezweren na de eerste zege van zijn ploeg buiten het Gelredome. Die opsteker kon de Duitse trainer vier dagen voor de UEFA-Cupwedstrijd tegen het Franse Lens goed gebruiken. Maar Vitesse is nog lang niet in balans.

Vergoossen mocht zich terecht beklagen over een foutieve waarneming van assistent-scheidsrechter Van Veluwe, die ten onrechte meende dat Vitesse-verdediger Stefanovic de bal in de 63ste minuut voor de lijn had weggehaald na een inzet van Roda-aanvaller Lawal. Het zoveelste pleidooi voor de invoering van een elektronische doellijnbewaking werd gestaafd door de televisiebeelden, want zowel arbiter Temmink als zijn assistent kon slechts gokken of de bal de doellijn al dan niet was gepasseerd. Dat incident vormde zo ongeveer de enige opwinding in de confrontatie tussen twee Nederlandse subtoppers, die onmogelijk konden worden geïnspireerd door de mistroostige sfeer op Kaalheide. Ruim 7.000 toeschouwers verveelden zich in een graftombe.

Volgend seizoen zal ook Roda JC in een modern stadion voetballen, al hoopt Regillio Vrede dat niet meer mee te maken. De 26-jarige verdediger keerde donderdag in het UEFA-Cupduel tegen het Duitse Wolfsburg terug in de basis, nadat hij bijna twee maanden uitgeschakeld was vanwege een hersenvliesontsteking. Prompt maakte Vrede de uitvoerig geprezen Wolfsburg-spits Akpoborie onzichtbaar, alsof hij wilde bewijzen dat klassieke verdedigers als Jaap Stam en Winston Bogarde ook in de Nederlandse competitie nog bestaan. Gisteren mocht Vrede bij een 1-0 achterstand alleen als stormram in de spits nog acht minuten opdraven.

Met weemoed had Vrede vorige week de beelden van de wedstrijden in de Champions League aan zich voorbij laten trekken. Wat had hij graag in die fantastische sfeer in het Ibrox-stadion in Glasgow de strijd aan willen gaan met Rangers-spits Michael Mols. Omdat Roda-trainer Vergoossen zijn basiselftal van de afgelopen weken niet wilde wijzigen, bleef Vrede verstoken van een pikant duel met international Van Hooijdonk. Vrede kan slechts dromen van een vertrek naar de Premier League.

Hoewel Roda JC niet lang kon nagenieten van de zege op Feyenoord, incasseerde Vergoossen doodgemoedereerd een tegenslag ,,waar je maar twee keer per seizoen tegenaan loopt''. De Limburger voelde zich bovendien niet aangesproken door de klaagzangen over het niveau van de Nederlandse competitie. Met een half oor had hij geluisterd naar de oproep van Heerenveen-coach Foppe de Haan, die vrijdag bij de NOS verklaarde dat de Nederlandse clubs `de tering naar de nering moesten zetten' en beter moesten gaan verdedigen. ,,Het Nederlandse voetbal is juist groot geworden door zijn aanvallende speelwijze en we moeten die cultuur niet verloochenen'', meent Vergoossen.

Maar had Rangers-spits Mols met zijn wijsvinger op de lippen na zijn tweede treffer tegen PSV niet alle Nederlandse voetballiefhebbers tot zwijgen gemaand? Natuurlijk had ook Vergoossen geconstateerd dat de spelers van PSV niet konden tippen aan de hartstocht en de beleving bij Glasgow Rangers. ,,Maar moeten we daarom maar meteen de Schotse stijl in Nederland gaan invoeren?'', vroeg Vergoossen zich af. ,,Ik ken Mark van Bommel uit zijn jeugd. Die jongen is enorm gedreven. Maar internationaal komt hij nog ervaring tekort. PSV, Feyenoord en Willem II zouden heus niet beter gaan presteren in de Champions League door het accent op de verdediging te leggen.''

Volgens Vergoossen is de progressie van spelers als oud-Feyenoorder Giovanni van Bronckhorst juist een zegen voor het Nederlands elftal. ,,Daarom moeten we nu niet in paniek raken. Dit verval is van tijdelijke aard, omdat we de massale uittocht van onze topspelers niet meteen kunnen compenseren met doorstroming vanuit de jeugd. We zullen moeten accepteren dat Nederland het Denemarken van Europa is geworden, een kweekvijver voor het buitenland. Maar de toekomst wordt pas echt somber als we geforceerd ons imago van creatief, aanvallend voetballand gaan veranderen.''

    • Robèrt Misset