Amsterdam krijgt nog nastootje Wall Street

De forse koersstijging die de Amsterdamse effectenbeurs eind vorige week al boekte kreeg vanochtend een bescheiden vervolg. Won de AEX-index van 25 hoofdfonsen vrijdag al twaalf punten, vanochtend kwam daar 2,5 punt bij. TNT Post Groep en KPN Telecom waren de belangrijkste stijgers.

Om half een noteerde de AEX een stand van 551,77, een half procent hoger dan de slotstand van vrijdag.

De optimistische stemming op het Damrak was vooral te danken aan de koersstijgingen op Wall Street van afgelopen vrijdag. Daar sloot de Dow-Jonesindex 1,5 procent hoger. In Amsterdam lieten vrijwel alle grote fondsen vanochtend winst zien. TPG boekte, zonder dat er nieuws over het bedrijf bekend werd, de grootste winst. Het fonds klom 1,5 procent, ofwel 35 eurocent, op 23,25 euro. Uitgever VNU, die van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten toestemming kreeg om Nielsen Media over te nemen, verloor 2,7 procent (88 eurocent) op 31,72.

Telecombedrijf KPN profiteerde opnieuw van de overnamegekte in de telecomsector. Het Brits-Amerikaanse Vodafone zou een bod voorbereiden van 136 miljard gulden op het Duitse Mannesmann, dat in het geruchtencircuit regelmatig terugkeert als een toekomstige partner van KPN. Het aandeel KPN steeg vanochtend 1,3 procent naar 48,09 euro.

Verder werd vanochtend bekend dat KPNQwest, een gezamenlijke onderneming van KPN en het Amerikaanse Qwest, bij haar beursgang 1,9 miljard gulden hoopt op de halen. Dat bedrag is bestemd voor uitbreiding van haar netwerk. KPNQwest krijgt begin november een notering in Amsterdam en op de Amerikaanse Nasdaq-beurs.

Ook ASM Lithography, machinemaker voor de chipindustrie, deed het goed. Hier houdt de handel vast aan de positieve verwachtingen omtrent het herstel van de halfgeleiderindustrie. De prognoses voor de sector kregen een knauw na de aardbevingen in Taiwan. ASML noteerde 64,00 euro, een vooruitgang met 60 eurocent.

De openbare berisping die het beursbedrijf Amsterdam Exchanges vrijdag aan KLM uitdeelde, omdat de luchtvaartmaatschappij in de zomer informatie heeft achtergehouden voor beleggers, leek het fonds niet te deren. ,,Donderdag en vrijdag lag KLM al iets onder druk'', zei een handelaar, ,,Het herstel van nu is conform de hele markt.'' KLM won 20 eurocent op 25,40.

De grootste daler was softwareproducent Baan, die vorige week teleurstellende resultaten over het derde kwartaal presenteerde. ,,Het bedrijf heeft het toch niet goed gedaan'', concludeert een analist. ,,Ook het verhaal voor het vierde kwartaal spreekt de mensen niet aan.'' Dat moest Baan bekopen met een daling van 1,6 procent (0,18 cent) tot 11,39 euro.

De financiële instellingen reageerden nauwelijks op de nieuwe wet die in de VS de scheiding tussen verzekeraars en banken moet opheffen. ABN Amro en ING wonnen circa 0,8 procent.