Afgeven van visa op consulaten veiliger

Buitenlandse Zaken gaat de beveiliging bij het afgeven van Nederlandse visa op consulaten verbeteren en het aantal medewerkers dat daaraan werkt vergroten.

Dit schrijft minister Van Aartsen vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert op enkele ,,specifieke'' gevallen in Rabat, Colombo en Lagos, waar misbruiken bij visaverlening zouden zijn voorgekomen, die onder meer tot mensenhandel zouden hebben geleid.

Vorige week diende wegens mensensmokkel uit Sri Lanka een rechtszaak in Zwolle, waarin de rechter begin november uitspraak doet. Over die zaak maakt Buitenlandse Zaken een onderzoeksrapport, waarvoor de ambassadeur in Colombo in de jaren `92-'96, B. Körner, naar Nederland is teruggeroepen. Körner, sinds `97 ambassadeur in Nigeria, werkt mee aan een onderzoek naar klachten over malversaties bij de visaverlening in Lagos, die volgens `Terre des Hommes' tot smokkel van meisjes voor de prostitutie zouden hebben geleid.

Volgens Van Aartsen is in de begrotingen voor dit en volgend jaar al 35 en 25 miljoen gulden extra uitgetrokken voor een betere beveiliging en voor extra, veelal lokale, mensen voor de visaverlening op ,,kwetsbare posten''.