A few good men

Nergens zul je zoveel mannen in dezelfde kleding tegenkomen als in het gevang. Of het moet in het leger zijn. De overeenkomsten zijn nog verder door te trekken. Net als in de cellen zitten de mannen in de barakken geïsoleerd van de buitenwereld. Ze zijn aangewezen op een eigen sociale hiërarchie en de code die daarbij hoort. De kadaverdiscipline die bij die code hoort wordt verzacht door mythologisering van het leven onder de wapenen en een grenzeloos geloof in de eigen morele superioriteit.

De mariniers van Second Compagny Bravo in A few good men zijn dubbel geïsoleerd: ze zitten in het leger en ze zijn gestationeerd op de Cubaanse basis Guantanamo. Eventuele problemen worden onderling opgelost volgens eigen strikte opvattingen over eer en moed. Maar als een soldaat om het leven komt bij een disciplinaire actie, gaat de deksel van de beerput. De verantwoordelijke commandant kolonel Jessup, een door Jack Nicholson gespeelde ijzervreter en machtswellusteling eerste klas, offert twee jonge militairen op die in staat van beschuldiging worden gesteld.

De advocaat die de zaak moet uitzoeken is ook niet direct de meest symphatieke figuur. Daniel Kaffee (Tom Cruise) heeft in de korte tijd dat hij voor de marine werkt een dubieuze reputatie opgebouwd als man van akkoordjes. In eerste instantie wil hij ook deze zaak buiten de rechtszaal om regelen, ware het niet dat zijn cliënten weigeren schuld te bekennen. Kaffee wordt gedwongen de confrontatie aan te gaan met kolonel Jessep en zet daarmee zijn eigen carrière op het spel.

A few good men is in hoge mate een rechttoe-rechtaan rechtbankdrama, waarin de spanning van het ontrafelende geheim wordt afgewisseld met scherpe dialogen tussen de partijen. Maar belangrijker is de persoonlijke ontwikkeling van Kaffee. De mateloos irritante lefgozer ontpopt zich tijdens het proces tot een serieuze advocaat met hart voor de zaak. Terwijl hij de slechteriken, die de onwrikbare idealen van `unit, corps, God and country' met de voeten treden, ten val brengt, bewijst hij zich het leger waardig. Door de personages weinig genuanceerd in te delen in goed en slecht, bevestigt de film, zij het met een omweg, de mythe van de eervolle krijger voor wie iedere strijd een loutering is. Erg realistisch is dit niet, maar het levert in ieder geval een paar aardige dialogen op tussen Nicholson (You can't handle the truth!) en Tom Cruise.

A few good men (Rob Reiner, VS, 1992), SBS6, 20.30-23.05u.

    • Edo Dijksterhuis