Zwitsers sturen Papon meteen naar Frankrijk

De Zwitserse regering heeft de oorlogsmisdadiger Maurice Papon binnen zes uur na zijn arrestatie uitgeleverd aan Frankrijk.

De 89-jarige oud-minister is gisteravond overgevlogen naar de gevangenis van Fresnes, bij Parijs, waar hij onder medische begeleiding begonnen is zijn straf van tien jaar uit te zitten.

De Franse minister-president, Lionel Jospin, heeft de regering in Bern hartelijk bedankt voor de snelle samenwerking. President Chirac toonde zich zo verheugd over de arrestatie en uitlevering van Papon, dat een eventueel beroep op gratie bij hem weinig kans lijkt te maken.

Deze ontknoping komt minder dan een dag nadat het gerechtshof in Bordeaux Papons hoger beroep bij verstek verwierp. De Franse autoriteiten hadden daarop de grootste moeite uit te leggen waarom zij de vorig jaar door het Assizenhof van Bordeaux wegens misdrijven tegen de menselijkheid veroordeelde Papon hadden laten ontsnappen. Hij had zijn hoger beroep als vrij man mogen afwachten in verband met zijn slechte gezondheid.

De Franse regering beriep zich er gisteravond op dat zij Papon had laten lopen uit respect voor de wet. De Franse politie had Papon sinds zijn verdwijning op 11 oktober echter op de hielen gezeten. Daardoor had de Zwitserse politie hem, na het definitief worden van het vonnis, op een tip van de geheime dienst van Parijs zo snel kunnen aanhouden.

Papon logeerde alleen in het Posthotel Rösslin in Gstaad. Hij had zich daar ingeschreven onder de naam Robert de la Rochefoucauld en bleek bij zijn arrestatie drie valse paspoorten bij zich te hebben. Hij vroeg de Zwitserse politie geen geweld te gebruiken. Daarop claimde hij hartproblemen, maar na enige uren observatie in een ziekenhuis in Bern achtten de Zwitserse medici hem in staat de reis naar Frankrijk te doorstaan.

Piloten op het vliegveldje van Pontarlier, waar Papon door de Zwitserse politie werd overgedragen aan de Fransen, zeiden later dat hij kwiek had gelopen, ,,als een jongeman''.

De 89-jarige oud-minister werd in april 1998 schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de deportatie tussen 1942 en 1944 van 1.500 joden uit Bordeaux en omgeving. Zijn proces werd enkele keren onderbroken wegens Papons hartproblemen.