`Zet leger in tijdens EK voetbal'

Het kabinet zou tijdens het Europees Kampioenschap voetbal volgend jaar militairen moeten inzetten om de openbare orde te handhaven. Dat bepleit CDA-fractievoorzitter De Hoop Scheffer. Volgens hem zou een dergelijk besluit al op korte termijn moeten worden genomen, omdat die militairen daarvoor tijdig moeten worden opgeleid.

De Hoop Scheffer zei gisteren dat hij zich grote zorgen maakt over de mogelijke ordeproblemen rond het EK dat in juni wordt gehouden in Nederland en België. ,,Er is op dit moment nog steeds geen duidelijkheid over het aantal politiemensen dat rond die tijd beschikbaar is. Ook is het nog altijd zeer de vraag of de politie-inzet rond het EK 2000 niet ten koste zal gaan van de reguliere politiezorg.''

Om die gewone politiezorg in de regio straks te kunnen garanderen, moet nu al worden nagedacht over de inzet van militairen, aldus De Hoop Scheffer. ,,Natuurlijk kun je over die inzet een heleboel vragen stellen, zoals over de bevoegdheden van die militairen, maar ik vind dat de taken van een moderne krijgsmacht niet hoeven op te houden bij landsverdediging en vredesoperaties.''

Minister Korthals (Justitie) is niet van plan het idee van De Hoop Scheffer uit te voeren. ,,Ik ga ervan uit dat de politie berekend is op zijn taak. Ik vind de oplossing niet voor de hand liggend.'' Hij vindt het onverstandig zo'n ophef te maken over mogelijke risico's. ,,Het aanwakkeren van de ernst van de situatie vergroot de zorgen alleen maar'', aldus Korthals.

Ook het Tweede Kamerlid Van Heemst (PvdA) reageert afwijzend. ,,Toen ik dat voorstel vandaag hoorde, was ik met stomheid geslagen. Ik vind het eigenlijk te gek voor woorden dat je denkt dat een voetbaltoernooi een soort staat van beleg mag opleveren.''

Toch pleitte oud-burgemeester Peper van Rotterdam, nu minister van Binnenlandse Zaken, in de zomer vorig jaar voor de inzet van militairen tijdens het EK voetbal. Hij zei toen in het Reformatorisch Dagblad dat er ,,best taken te verzinnen zijn die uitstekend door het leger kunnen worden uitgevoerd.'' Hij zei te denken aan de inzet van mariniers voor bewaking en aan de Luchtmobiele Brigade om risicogroepen in het gareel te houden. ,,Als het maar mensen zijn in een pakje, die gezag uitstralen'', zei hij toen. Later nuanceerde hij die opmerkingen door de nadruk te leggen op ,,de logistieke'' inzet van het leger.