Wreed

Leuk om weer eens met die kanjers te mogen spelen, vond Frans Borm, pal na zijn winst in het afgelopen zaterdag verspeelde Nobel Van Dijk & Partners All Star Individual. De Amsterdammer stelde zich daarmee wel erg bescheiden op. Toegegeven, Borm speelt dit jaar `maar' eerste divisie, het op een na hoogste echelon. Maar zijn team, Modalfa 2, zit wel op het randje van promotie naar de Meesterklasse. En bovendien vertegenwoordigde Borm nog niet zo heel erg lang geleden ons land bij diverse internationale kampioenschappen.

Het All Star is een individueel kampioenschap voor 32 topspelers. De prestatie van Borm kreeg des te meer reliëf, omdat hij totaal onvoorbereid aan het avontuur was begonnen. Zaterdagochtend pas kreeg hij een telefoontje om in te vallen voor Onsteiner Vincent Ramondt die te elfder ure had afgezegd. Tweede op het All Star werd de Rotterdamse bridge-Chinees Jack Zhao, onlangs nog winnaar van het Nationaal Toernooi Circuit IMP. Gevestigde sterren als de oud-wereldkampioenen Bep Vriend, Berry Westra, Jan Westerhof en international Huub Bertens, kwamen in het stuk niet of nauwelijks voor. De wedstrijd speelde zich af in het kantorencomplex van Nobel Van Dijk & Partners. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de automatiseerder uit Naarden werd er tegelijktijdig een prominenten-drive gehouden.

Bondsbestuurder Marijke Blanken won dat evenement, samen met de semi-prof Gert-Jan den Hartog. De meest opvallende prestatie werd geleverd door een ministerieel partnership: Frank de Grave (Defensie) en Benk Korthals (Justitie). Zij tikten als derde aan.

De vaderlandse bridgetop is algemeen directeur Koos Nobel veel dank verschuldigd. Meteen vanaf de oprichting van zijn bedrijf besloot hij het topbridge te ondersteunen met geld en Compaqcomputers. Op de vraag waarom, heeft Nobel steevast zijn zegje klaar: het streelt mijn ego. Nu, tien jaar later, heeft Nobel ook commercieel geen spijt van zijn liaison met topbridge: veel topspelers hebben een baan in de automatiseringsbranche en sommigen hebben zelfs hun eigen bedrijf in de sector.

Hoe wreed kan een individueel wel niet zijn? Twee keer neemt Borm Tjali Tuwanakotta, zijn partner uit andere competities, te grazen:

Borm startte met ♠9, door Onno Eskes goed gedoken. De leider nam met de tien, speelde ♣A, ♣H en klaveren getroefd op tafel en ging door met ruiten naar de heer. Tuwanakotta taxeerde ♦A immers bij de openaar. Borm nam het aas en speelde een kleine troef na voor vrouw en aas; ♦8 was voor boer en vrouw. West nam ♣V mee, incasseerde ♠A en speelde schoppen door, door de leider getroefd met de acht en door Borm overgetroefd met de tien. Een derde rondje ruiten volgde.

Eskes zette troefnegen, die de leider met de heer overtroefde. Hierna beschikte Borm nog over een knippositie in troef: B5 achter 74. Twee down was vrijwel een top voor OW.

Om te winnen moet het ook wel een beetje meezitten, zoals op onderstaand spel. Frans Borm is de laatste die dat zal ontkennen:

Borms 3♦ bod is uitermate agressief en leidde ertoe dat hijzelf, met verreweg de minste punten van iedereen, het contract mocht spelen. Zuid begon met een hoge schoppen en switchte naar klaveren voor het aas. Borm sneed op troefheer, sloeg troef- aas, speelde ♡A, ♡H en harten getroefd. Borm stak over met een afgetroefde schoppen en begon aan zijn vrije harten. Noord, nog in het bezit van de derde en hoge troef, kan op enig moment voortroeven, maar in klaveren is er nog een entree voor de rest van de harten, waarop de klaveren uit de hand weggaan. Plus 750 was de top in OW.