Vrouwen drinken meer wijn dan mannen

Nederlanders dronken vorig jaar in doorsnee 18,4 liter wijn, waarvan ze grofweg twee derde bij de supermarkt kochten. Gemiddeld kostte een fles 7,68 gulden. Dat leverde de Nederlandse schatkist 277 miljoen gulden aan accijns op.

Driekwart van alle wijn wordt thuis gedronken, meestal na het avondeten. De meesten (42 procent) houden het bij twee glazen. Vier procent drinkt vijf glazen of meer. Twee derde van de wijndrinkers is tussen 35 en 65 jaar oud. De meesten hebben een bovenmodaal inkomen.

Vrouwen drinken meer wijn dan mannen, zowel rode als witte. Bijna driekwart van de mannen heeft een voorkeur voor rode wijn. Witte wijn wordt bij hen wel populairder.

De in Nederland gedronken rode wijnen komen voornamelijk uit Frankrijk (61 procent), gevolgd door Spanje, Zuid-Afrika en Italië (respectievelijk 11, 10 en 6 procent). Met name de Zuid-Afrikaanse wijnen zijn in opkomst. Bij witte wijn wordt Frankrijk (42 procent) gevolgd door Duitsland (20) en Italië (9 procent).

    • Tijn Kramer