Vredesmacht van VN naar Sierra Leone

De Verenigde Naties sturen een vredesmacht van 6.000 militairen naar het West-Afrikaanse Sierra Leone. De Veiligheidsraad heeft daartoe gisteravond unaniem besloten.

Een ontwerp-resolutie van deze strekking lag sinds begin van deze maand al klaar, maar een stemming werd uitgesteld om de regering-Clinton de kans te geven het Congres te consulteren.

De troepenmacht, UNAMSIL, die binnen 30 tot 60 dagen arriveert in Sierra Leone, moet helpen bij ontwapening van regeringsleger en rebellen, samen tussen de 33.000 en 45.000 strijders, maar wordt niet verantwoordelijk gesteld voor de veiligheid in Sierra Leone. De vredesmacht moet slechts de veiligheid en bewegingsvrijheid van personeel van de VN garanderen en burgers beschermen die bedreigd worden door geweld, voor zover dat binnen de mogelijkheden ligt. Voor de veiligheid blijft de door Nigeria gedomineerde West-Afrikaanse vredesmacht ECOMOG van 9.500 man verantwoordelijk.

Ibrahim Kamara, de VN-ambassadeur van Sierra Leone, zei gisteren dat het van het grootste belang is dat de West-Afrikaanse vredesmacht niet vertrekt. Nigerië dreigt al enige tijd met vertrek uit Sierra Leone om de VN onder druk te zetten de kosten van de vredesoperatie over te nemen. De Nigeriaanse ambassadeur verklaarde gisteren ,,klaar te zijn om een bijdrage te leveren'' aan de VN-missie. Volgens een topmedewerker van de VN in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, worden 2.000 Nigeriaanse soldaten en 1.000 militairen uit Guinee en Ghana die nu in ECOMOG dienen, in de vredesmacht opgenomen.

Ontwapening en demobilisatie vormen de hoofdbestanddelen van het vredesakkoord dat op 7 juli in Togo is gesloten. Dat akkoord moet een eind maken aan acht jaar burgeroorlog in Sierra Leone. Andere belangrijke onderdelen van de overeenkomst: de rebellen worden opgenomen in een regering van nationale eenheid, de rebellenbeweging RUF vormt zich om tot politieke partij en alle leden van strijdende partijen krijgen amnestie.

Sinds het begin van de burgeroorlog zijn 20.000 tot 50.000 mensen gedood. Eén op de drie inwoners van Sierra Leone werd uit zijn huis verdreven. Eén miljoen mensen vonden hun toevlucht in kampen; nog eens 500.000 vluchtten naar het buitenland.

Uitvoering van het vredesakkoord liep al snel vertraging op maar is de laatste week in een stroomversnelling gekomen. President Kabbah nam donderdag vier rebellen op in zijn regering. Op dezelfde dag werd symbolisch een begin met de ontwapening gemaakt.

De burgeroorlog en de kwart eeuw van wanbeleid en corruptie die daaraan vooraf ging, hebben Sierra Leone tot een van de armste landen ter wereld gemaakt. Schattingen over het analfabetisme variëren sterk; in elk geval kan zestig tot negentig procent van de bevolking niet lezen of schrijven. (AP, AFP,Reuters)