`Tbs-kliniek voldoet niet aan de wet'

De zwaarst beveiligde tbs-kliniek van Nederland, de Van Mesdagkliniek in Groningen, voldoet niet aan de wettelijke eisen voor zorginstellingen. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De inspectie baseert haar conclusie op eigen onderzoek, onderzoek door de rijksrecherche, en intern onderzoek van de kliniek zelf. In haar vertrouwelijke rapport concludeert de Inspectie onder meer dat de verdeling van taken en bevoegdheden onduidelijk is, dat de `sociotherapeuten' in de kliniek (tweehonderd van de driehonderd medewerkers) te weinig kennis en vaardigheden hebben, dat opleidingsplannen ontbreken en dat er sprake is van `normvervaging'. Ook ontbreekt onderling vertrouwen en werken de verschillende behandeldisciplines niet goed samen.

,,Dit is een bevestiging van de zorg die we zelf al hadden over de kwaliteit van de behandeling'', zegt medisch directeur S. Leeuwestein in een reactie op het rapport. ,,Wij zijn daar hard mee bezig, maar het is niet van de ene op de andere dag veranderd.''

Eerder dit jaar stelde de rijksrecherche een strafrechtelijk onderzoek in naar vier therapeuten uit de kliniek, die werden verdacht van seksuele contacten met patiënten. De zaak werd geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Deze week zegde de ondernemingsraad van de kliniek het vertrouwen in de directie op. Volgens de OR zou door een sfeer van angst en wantrouwen in de kliniek een onwerkbare situatie zijn ontstaan. OR en directie hebben gisteren afzonderlijk gesprekken gevoerd op het ministerie van Justitie. De ondernemingsraad verklaarde opnieuw dat hij geen vertrouwen in de directie heeft en deed aanbevelingen om het werkklimaat te verbeteren. Volgende week wordt een reactie uit Den Haag verwacht.

Het VVD-Kamerlid J. Niederer vindt dat de Van Mesdag-kliniek moet worden geprivatiseerd. De vele problemen in de kliniek zijn volgens hem grotendeels te wijten aan een ambtelijke leiding die de explosieve groei van de organisatie niet kan bijbenen. In vier jaar tijd verdubbelde het aantal patiënten van 90 tot binnenkort 180. Niederer: ,,Kennelijk kan Justitie niet voor dat inkomen de juiste mensen aantrekken om zo'n proces te begeleiden. De ene interim-manager komt, de ander vertrekt en het blijft doorzieken.''

Van de acht tbs-inrichtingen in Nederland zijn er vier van oudsher particulier. Ook de overige rijksinrichtingen zouden volgens Niederer moeten worden geprivatiseerd.

RISKANTE PUINHOOPpagina 37

    • Joke Mat