Opinie

    • Youp van ’t Hek

Smeerpoen

Benjamin Netanjahoe moet al zijn cadeautjes inleveren en zijn vrouw Sarah bitste: ,,Ze moeten eens bij Lea Rabin gaan kijken.'' Daarmee suggereert zij dat Lea nog meer achterover heeft gedrukt dan zijzelf. In het geval van de Netanjahoetjes gaat het om gouden en zilveren objecten plus een aantal kostbare schilderijen. Ondertussen ben ik meer dan zeer benieuwd naar het huis van mevrouw Rabin.

Politici en geld, mensen en cadeautjes, het blijft een heerlijk onderwerp.

Pervez Musharraf, de nieuwe machthebber in Pakistan, heeft alle tegoeden van de leden van de voormalige regering en het door hem ontbonden parlement voorlopig bevroren. Eerst moet worden onderzocht hoe ze aan die centen komen. Het klinkt sympathiek en het gewone volk schijnt het met hem eens te zijn. Het land is doordrenkt van corruptie. Voor alle duidelijkheid mag men de boekhouding van Pervez zelf ook binnenstebuiten keren. Dat klinkt nog sympathieker, zij het dat hij op een inval was voorbereid en de rest niet. Ik vrees dat Musharraf niks vindt. Waarom niet? Omdat je ten eerste je zwarte geld natuurlijk niet boekt en ten tweede zijn de onderzoekers naar Pakistaanse traditie nog corrupter dan de politici en voor een paar meier zeggen zij dat ze niks gevonden hebben.

Ex-president Soeharto van Indonesië werd ook lange tijd verdacht van het achteroverdrukken van miljarden aan overheidsgeld, maar een onderzoek heeft hem van alle blaam gezuiverd. Hij maakte op mij altijd al een hele schone indruk. Zijn hele familie trouwens. Wij zijn thuis ondertussen heel blij met de nieuwe president van Indonesië. Leuke gozer die Wahid, een sterke en vooral heldere leider. We zien nu al uit naar een ontmoeting tussen hem en Boris Jeltsin. En dan het liefst zonder tolk.

Politici en poen. Soms is het geen corruptie, maar zit het in een schemergebied. Per dag neem ik zestien zinloze rotondes en elke keer vraag ik me af wie deze onzin bedacht heeft. Toevallig weet ik het. Bij de WK Voetbal in 1990 in Italië mocht ik een zootje dorpswethouders op Sardinië zien schransen op kosten van een wegenbouwer. Toen ik het delict in deze krant meldde, brak er in gehuchten als Terneuzen en Nederweert de pleuris uit. Het gerucht gaat dat reisbureau Roever, die het reisje voor de asfaltsmelter had georganiseerd, diezelfde nacht nog in allerijl rekeningen naar de huisadressen van de betreffende politici heeft gestuurd. Dan konden ze aantonen dat ze het zelf betaalden. Bewijzen kan ik het niet, maar neemt u van mij aan dat het gerucht voor 99 procent op waarheid berust. En wie die nota's uiteindelijk betaald heeft? De wegenboer natuurlijk. En die mocht daarna zeventienduizend zinloze rotondes aanleggen!

Politici en poen. Leuk onderwerp.

Hoe pak je corruptie aan? Volgens mij door iedere vorm van smeergeld (lees: cadeautjes) te verbieden. Het mag a. niet aftrekbaar zijn en b. de ontvanger moet het cadeau als inkomen opgeven.

Voorbeeld. Bij de komende EK Voetbal kan je in de ArenA een arrangementje boeken voor 1900 gulden per persoon. En als je echt luxe wil dan betaal je 2350 pietermannen. We hebben het dan over een kaartje plus eten & drinken. Bedrijven mogen dat bedrag aftrekken van de belastingen. Representatie noemen ze dat. Gewoon ordinair smeergeld dus. Buiten de relaties zitten vrouw en kinderen van de bedrijfstop op die plaatsen. Keurige Gooise kindertjes. Allemaal met hun eigen GSM. 1900 piek voor een avondje voetbal! Per persoon! Ordinair? Ja! Wil je de zwarte kaartenhandel echt aanpakken dan moet Willem Vermeend in zijn nieuwe belastingplan opnemen dat een avondje voetbal niet meer aftrekbaar is. Privé wil namelijk niemand dit bedrag betalen. Maar gaat dat lukken? Natuurlijk niet. Een vriend van mij zag dezelfde Vermeend bij de westrijd Nederland-Brazilië in de ArenA. Op de tweede ring achter het doel? Nee hoor, in een skybox. Waar is de tijd gebleven dat politici dit soort cadeautjes principieel weigerden? Is het een Kamervraagje waard? Thom de Graaf van D66 zal die niet stellen. Hij zat er namelijk ook.

    • Youp van ’t Hek