Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met Els Borst (D66) en haar staatssecretaris Margo Vliegenthart (PVDA) over de zorg in Nederland. Verder kijkt chefdirigent van het Nederlands Philharmonisch Orkest Hartmut Haenchen - geboren in de DDR – terug op de val van de muur, 10 jaar geleden. Ned.3, 12.07-13.03u.

Netwerk. Reportage over Nicaragua waar een jaar geleden door de orkaan Mitch duizenden mensen werden gedood en honderdduizenden dakloos werden. Ned.1, 20.16-20.54u.

Lopende zaken. De ervaringen van Afrikanen en ex-diplomaat J. Boerland over het kopen van recht op verblijf in Nederland bij ambassades in Nigeria, Ghana, Sri Lanka en Marokko. Verder een gesprek met de Engelse historicus Timothy Garton Ash, over de verwording van Oost Europa sinds de val van De Muur. Ned.3, 21.55-22.35u.

DOCUMENTAIRES

Terra X. Wetenschappelijke serie over onderzoek naar mythes rond de zondvloed. Niet alleen het oude testament in de bijbel bericht erover, maar ook andere bronnen zoals Mesopotamische kleitabletten bevatten verwijzingen naar de zondvloed. Afl.: Die Sintflut kam Punkt 12.10 Uhr – Protokoll einer Weltkatastrophe. ZDF, 19.30-20.15u.

Playing the race card. Eerste aflevering in een serie over Britse rassenpolitiek in de jaren vijftig. Het beleid was erop gericht racisme te beteugelen maar bleek het tegenovergestelde in de hand te werken. BBC2, 20.10-21.00u.

Michael Palin's Hemingway adventure. Michael Palin treedt in de voetsporen van schrijver en beroepsreiziger Ernest Hemingway en brengt een bezoek aan Chicago, de geboorteplaats van Hemingway, zijn zomerhuisje in Michigan en aan Italië waar de schrijver gewond raakte in WO I. BBC1, 22.00-22.50u.

Mysteries van verdwenen beschavingen. Eerste van drie BBC-uitzendingen over het mysterie van Stonehenge dat nog steeds niet is opgelost. Wie bouwden de cirkel van stenen en welke hulpmiddelen gebruikten ze daarbij? Deskundigen proberen deze vraag te beantwoorden door Stonehenge na vierduizend jaar opnieuw te creëren. TV2, 23.05-23.57u.

PRAATPROGRAMMA

Kwestie van kiezen. De onlangs door een lichte beroerte getroffen schrijver Adriaan van Dis gaat in op zijn nieuwe roman Dubbelliefde en een aantal aspecten uit zijn werk en leven. RTL4, 23.00-23.40u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. O.a. gesprek met Wim van Dullemen die beschouwd wordt als een kenner van de muziek en leer van de Russische componist Georgi Ivanovitch Gurdjieff. Van Dullemen kreeg les van Gurdjieffs leerling Robert Bennett in Engeland. Verder het sextet voor piano en blazers van Francis Poulenc. Presentatie Esther Apituley. Ned.3, 11.00-12.00u.

Matinee: Edison Concert Gidon Kremer 1998. Delen van het in februari 1998 gehouden concert van violist Gidon Kremer in het Concertgebouw naar aanleiding van de uitreiking van zijn Edison. Op het repertoire staan werken van Arvo Pärt en Astor Piazzolla. Ned.3, 13.03-14.03u.

KUNST

De plantage. De hele uitzending is gewijd aan de verkiezing van de Generale Bank Literatuurprijs. Kanshebbers voor het bedrag van 100.000 gulden zijn: Oscar van den Boogaard (Liefdesdood); Karel Glastra van Loon (De passievrucht); Joris Note (Kindergezang); Maria Stahlie (Zondagkinderen); Frank Westerman (De graanrepubliek) en Henk van Woerden (Een mond vol glas). Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up: Remco Campert. Zie TV-vooraf. Ned.1, 18.32-19.29u.