Rechter van Hof naar advocatuur

De vice-voorzitter van het Hof in Den Haag, J.Brinkhof, maakt de overstap naar de advocatuur. Hij treedt volgend jaar in dienst van het advocatenkantoor Stibbe, Simont, Monahan en Duhot. T. de Waard, voorzitter van Stibbe, bevestigde gisteren dat de besprekingen bijna zijn afgerond.

De overgang van Brinkhof wordt binnen de juridische wereld beschouwd als weer een voorbeeld van cherry picking: de grote commerciële kantoren plukken de toppers weg uit de rechterlijke macht. Bij een kantoor als Stibbe kan een vice-voorzitter van het Hof zijn inkomen gemakkelijk verdubbelen en waarschijnlijk zelfs verdrievoudigen.

Eerder al trok Stibbe de hoogleraar D. Asser aan, voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Brinkhof is een expert op het gebied van het intellectuele eigendomsrecht. Hij is hoogleraar in Utrecht en heeft verder onder meer zitting in het appèlhof van het Europese octrooibureau in München.

De eerste opmerkelijke transfer van de rechterlijke macht naar de advocatuur was de overstap in 1993 van J.W. Franx, advocaat-generaal bij de Hoge Raad, naar het kantoor van De Brauw. Die stap veroorzaakte destijds grote beroering.

,,Nu ligt dat een stuk eenvoudiger'', zegt De Waard van Stibbe. Met de komst van Brinkhof vult Stibbe de lacune op die is ontstaan door het vertrek van P. Hendrix naar Freshfields. De Waard: ,,Brinkhof is van groter kaliber dan Hendrix. De belangrijkste uitspraken op het terrein van het Europese octrooirecht zijn door hem gemaakt.''

    • Micha Kat