RAGOÛT D'ANDIVES

Dit is een interessante bereiding van witlof, die ik leerde van een Franse vriendin. Doordat witlof veel vocht bevat kan de ragout zonder toevoeging van te veel water worden gaargestoofd, hetgeen de smaak ten goede komt. Zorg voor goed ontbijtspek dat niet te sterk gerookt is en vermijd die vreselijke voorgesneden en te magere spekblokjes uit zo'n plastic bakje van de supermarkt want die hebben niets met spek te maken. Bereiding: Snijd de onderkant van de witlof iets af en snijd de struikjes overlangs in pinkdikke plakken; haal het tot plakken gesneden blad zonodig nog iets verder uit elkaar. Snijd de plakken spek overdwars in smalle reepjes. Snijd de aardappels in blokjes van 3 cm. Verhit de boter in een ruime (stoof)pan en fruit daarin al roerend op halfhoog vuur de reepjes spek tot ze een kleurtje krijgen en beginnen uit te bakken (niet krokant laten worden). Voeg de witlof toe en fruit het blad alsmaar omscheppend circa 7 min. mee tot het wat geslonken is en niet meer zo'n Bibelebonse Berg bladeren vormt. Bestrooi de lof met suiker en smoor op laag vuur het blad nog 2-3 min. door. Bedek de witlof krap aan met warm water, schep de uienringen en blokjes aardappel erdoor en breng alles aan de kook. Laat de ragout op halflaag vuur zachtjes stoven gedurende 20 min., of tot de blokjes aardappel gaar zijn. Proef aan het einde of de ragout voldoende zout is en doe er naar wens peper bij. Houd de hoeveelheid vocht in de gaten en voeg zonodig wat heet water toe. De groenten mogen niet droogkoken maar ze mogen ook niet zwemmen in teveel toegevoegd stoofvocht. Het juiste midden is dat er aan het eind van de stooftijd voldoende vocht resteert om de ragout mooi soepel te houden. Denk erom, het stoofvocht wordt niet gebonden op het laatst, dat maakt dit gerecht juist zo lichtvoetig. Geef deze ragoût d'endives bij gebraden kalfsfricandeau of kip. Mijn vriendin serveert dit gerecht 's avonds als plat unique. Fransen eten – net als Italianen – 's avonds niet zo uitgebreid als tussen de middag. Met een vingerdikke plak paté en stokbrood als voorafje kan deze ragout ook als hoofdgerecht dienen.