Onderwijs naar Den Haag

Het ministerie van Onderwijs verhuist van Zoetermeer naar de Hoftoren in het centrum van Den Haag. Betrokkenen gaan ervan uit dat Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en ING Vastgoed komende week een overeenkomst sluiten.

Dit hebben de gemeente Den Haag en ING Vastgoed, eigenaar van de Hoftoren, desgevraagd meegedeeld. De onderhandelingen zijn ,,in een afrondende fase'', zeggen beide.

De bouw van de Hoftoren, aan de Rijnstraat tegenover het Haagse Centraal Station, is enkele maanden geleden begonnen. Het gebouw van ING Vastgoed moet over 2,5 jaar worden opgeleverd.

In juni van dit jaar liet het ministerie van Onderwijs na maandenlang onderhandelen met ING een optie op het gebouw lopen, omdat de kosten van de huisvesting te hoog waren. Behalve de kosten voor de verhuizing, zou het departement ook structureel ,,enkele tientallen miljoenen guldens'' duurder uit zijn. De huurprijs in het centrum van Den Haag is aanzienlijk hoger dan in Zoetermeer. Sinds dit jaar moeten departementen zelf de huisvestingskosten dragen. Het budget dat daarvoor beschikbaar is bij OCenW is gebaseerd op de kosten van het huidige onderkomen van het ministerie.

Nu het ministerie en ING Vastgoed het alsnog eens zijn geworden over de huur van de Hoftoren zullen vanaf 2002 alle ministeries weer in Den Haag gehuisvest zijn. Vorig jaar verhuisde het ministerie van VWS al vanuit Rijswijk naar De Resident, pal naast het toekomstige onderkomen van OCenW. Een verhuizing van Onderwijs is voor het ministerie van belang voor het contact met andere departementen. Het ministerie telt 1.867 ambtenaren.

De uit 29 verdiepingen bestaande Hoftoren wordt met 140 meter het hoogste gebouw van Den Haag en is ontworpen door het Amerikaanse bureau Kohn Pedersen Fox. Op de begane grond zal tussen de hoog- en laagbouw een openbare binnentuin worden aangelegd met daaraan grenzend een grand-café.

Het ministerie van Onderwijs verhuisde in 1985 naar Zoetermeer, in 1996 gevolgd door Cultuur.

    • Frederiek Weeda
    • Koen Greven