NJAVA

In de omgangstaal op Madagascar schijnt geen equivalent voor het woord `maagd' te bestaan. Men mag daaruit niet te veel concluderen maar afgaande op de muzikale signalen van het eiland lijkt `puurheid' wel het laatste waar men zich daar druk over maakt. Ook het naar Brussel geëmigreerde Njava toont zich op Vetse niet bevreesd voor `vreemde smetten'. Het wat doorrookte geluid van leadzangeres Monika doet soms denken aan de Zuidafrikaanse Busi Mhlongo, op andere momenten aan `Zap Mama' Maria Daulne met wie ook de betrokkenheid met pygmeeënmuziek gedeeld wordt. De koorzang herinnert zowel aan die van Crosby, Stills, Nash & Young ten tijde van Déjà Vu als aan het recente werk van de Kongolees Lokua Kanza. Dat Monika en zus Lala het ook afkunnen zonder multi-tracking blijkt uit de schitterende samenzang in `Halatsà' en het a capella duet `Belina'. De akoestische gitaar van bandleider Dozzy streelt in elk tempo het oor, de vederlichte beat van basgitaar en `katsa' (een schudbus met zaadjes) klinkt verleidelijk maar nooit dwingend.

Njava speelt vandaag in de Rotterdamse Doelen en morgen in het Tropeninstituut in Amsterdam.

Njava: Vetse (Hemisphere, 7243499265). Distr. EMI

    • Frans van Leeuwen