Nieuwe Harries: ironische zeikerds

Ze wilden iets heel anders. Geen gezanik meer over de ellende van het acteursbestaan. Geen droeve navelstaarderij. Het duo Kas & De Wolf werd afgeschaft en een nieuw gezelschap zag het levenslicht: De Harries. Die beloofden, in hun kersverse reclamecampagne, het publiek een `gegarandeerd gezellige avond en alles veder-vederlicht'.

Op dus naar De Harries. Het podium ziet er puik uit, met een fluwelen gordijn en ronde spotlights en twee prachtig glimmende stoelen. Een vrolijk muziekje voert de feestvreugde nog wat op. Maar de entertainer die door een spleet in het fluweel het voortoneel betreedt doet dat zonder lach. Moeizaam perst hij zijn lichaam in het stoelenchroom. `Ik ben doodop', bekent hij.

Wat er dan volgt is één lange klacht. Niet over het acteursbestaan maar over het variété-artiesten-leven, dat nog zwaarder is. Eczeem en alcoholproblemen krijg je ervan en wie is van dat alles de schuld? Juist, de geachte collega. De Harries werken elkaar zoveel mogelijk tegen en van hun show die Hygiëne heet komt op die manier weinig terecht.

Zelden zijn de flaporige, sliertige Har (Ton Kas) en de bebrilde, krielige Harry (Willem de Wolf) zo grootmoedig het voortoneel eerlijk te delen. Meestal bevindt een van beiden zich achter het dichte gordijn, wat de ander de kans geeft de afwezige grondig te kraken. Ten overstaan van het publiek. Dat wordt nu eens opgezet tegen Har en dan weer tegen Harry en uiteindelijk staan de heren nul-nul. Want in onmacht en incompetentie, in kleinzieligheid, zeikerigheid en valsheid doen zij amper voor elkaar onder.

Zoals de zeikerigheid van De Harries amper onderdoet voor die van voorheen Kas & De Wolf. De enige winst die Ton en Willem boekten is dat hun zelfironie een andere naam heeft gekregen.

Voorstelling: Hygiëne, door De Harries. Spel/concept: Ton Kas en Willem de Wolf. Tournee t/m 22/12. Inl. (020) 638 54 00.

    • Anneriek de Jong