Mammoet in Siberië uitgehakt

In de buurt van Khatanga, in Siberië, is een bijna complete wolharige mammoet in één stuk uit het ijs gehakt. Het ijsblok met de mammoet is naar een naburige voorraadkelder overgebracht. De mammoet, `Jarkov' gedoopt, is 23.000 jaar oud en in goede staat. Het dier zal met haardrogers stukje bij beetje worden ontdooid. De onderzoekers willen zo meer te weten komen over zijn uiterlijk en leefomgeving (door de analyse van op de huid achtergebleven plantenresten, parasieten en modder). Het is niet de eerste mammoet die in de omgeving van Khatanga is gevonden, maar eerdere exemplaren gingen verloren doordat het vaak nog goed geconserveerde, maar zeer kwetsbare organische materiaal te snel aan de buitenlucht werd blootgesteld. Met de ijsblok-methode hoopt men het verval van de mammoet uit te stellen. Van de `reddingsoperatie' zijn videobeelden op internet te zien (exn.ca/nature). (AP, Reuters)