`Maatregelen tegen besmetting patiënt door arts'

Minister Borst (Volksgezondheid) overweegt ingrijpende maatregelen om patiënten in ziekenhuizen beter te beschermen tegen besmetting van gevaarlijke en zeldzame virussen. Naast verplichte vaccinatie voor het personeel in de gezondheidszorg denkt zij aan het regelmatig testen van personeel op de aanwezigheid van virussen en een verbod op bepaalde werkzaamheden voor personeel dat besmet is. Ze reageert op het incident in het Sint-Joseph Ziekenhuis in Veghel waar een chirurg die besmet is met hepatitis-B jarenlang patiënten opereerde. Hij besmette zeker acht en misschien wel 28 patiënten met het virus. Ook werkte hij in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en in het Akademisch Ziekenhuis Groningen. De chirurg wist niet dat hij besmet is. (ANP)