Karpov komt energie te kort tegen Timman

Met nog een ronde te gaan staat Jan Timman bovenaan in de vierkamp in Hoogeveen, met een half punt voorsprong op Judit Polgar en een punt op Karpov. Het is mooi, maar je kan je voorstellen dat Timman er niet helemaal tevreden mee is, want donderdag miste hij een goede kans om concurrent Polgar definitief af te schudden.

Timman en Polgar studeren vaak samen – en de kwaaddenkenden die suggereren dat Jan en Judit meer dan alleen schaakopeningen onderzoeken dienen te beseffen dat in Judits buitenhuisje bij Boedapest ook vader en moeder Polgar logeren, en de hond – maar dat verhindert hen niet om elkaar hard te bevechten.

Polgar opende met het middengambiet, relict uit oude romantische tijden. Timman reageerde nuchter en in het eindspel was hij een pion voor, weliswaar niet geheel gezond, en bovendien had hij een dominerende loper tegen Polgars kreupel paard. Het moet gewonnen zijn geweest, maar ergens liet Timman het glippen.

Gisteren moest hij met zwart tegen Anatoli Karpov. Dat was vroeger voor iedereen een helse martelgang, maar de tijden veranderen. Als Karpov won, zou hij de eerste plaats delen. Hij wacht al een paar jaar op zijn 150ste toernooioverwinning. Dat zou niet alleen een mooi rond getal zijn, maar ook een record dat waarschijnlijk nooit meer gebroken zal worden. Alle reden om Timman eens hard aan de tand te voelen, maar Karpov had er kennelijk de energie niet meer voor.

De partij leek nog wel aardig, met halverwege een stukoffer van Timman dat niet aangenomen kon worden, maar in feite deden ze niets anders dan 21 zetten lang een partij Anand-Adams uit het Hoogovenstoernooi van vorig jaar naspelen. Op het moment dat die twee remise overeenkwamen deed Karpov het iets anders. Het leek nog even spannend te worden doordat Karpov een pion offerde, maar een paar zetten later bleek dat het niet Karpovs bedoeling was geweest om op aanval te spelen, maar slechts om remise door herhaling van zetten te forceren.

Polgar won gisteren van Darmen Sadvakasov, de jeugdwereldkampioen van vorig jaar, die hier met slechts twee remises uit vijf partijen een beetje als kop van Jut fungeert. Volgend jaar zal er waarschijnlijk een zwaarder bewapende jeugdwereldkampioen in Hoogeveen meedoen, Alexander Galkin uit Rusland. Het WK in Jerevan dat hij een maand geleden won, was heel sterk bezet. Vandaag in de laatste ronde krijgen we Timman-Sadvakasov en Polgar-Karpov.

In de open groep staan Goerevitsj, Van den Doel en Kasimdzjanov bovenaan. Goerevitsj en Van den Doel staan al een tijdje aan kop en Kazimdzjanov, de Oezbeek die in het Hoogovenstoernooi van 1998 zo schitterde, voegde zich bij hen door een spectaculaire zege met zwart op de Oekraïener Neverov. Nederland leeft mee met de 15-jarige Jan van Werle, die vijf rondes achter elkaar sterke grootmeesters op remise wist te houden, maar gisteren verloor van de Russische Groninger Sergej Tiviakov. Van Werle kan nog een meesterresultaat halen als hij vandaag niet verliest van Jeroen Bosch.

Wit Karpov-zwart Timman

1. d2-d4 Pg8-f6 2. c2-c4 e7-e6 3. Pg1-f3 b7-b6 4. g2-g3 Lc8-a6 5. b2-b3 Lf8-b4+ 6. Lc1-d2 Lb4-e7 7. Lf1-g2 c7-c6 8. Ld2-c3 d7-d5 9. Pf3-e5 Pf6-d7 10. Pe5xd7 Pb8xd7 11. Pb1-d2 0-0 12. 0-0 Pd7-f6 13. e2-e4 b6-b5 14. Tf1-e1 d5xe4 15. Dd1-c2 Ta8-c8 16. Ta1-d1 Pf6-d5

Wit kan dit pseudo-offer niet aannemen, want na 17. cxd5 cxd5 is er geen goede verdediging tegen 18...b4. 17. Lg2xe4 Pd5xc3 18. Dc2xc3 Le7-f6 19. Dc3-c2 g7-g6 20. Pd2-f3 b5xc4 21. b3xc4 Dd8-a5 In Anand-Adams, Wijk aan Zee 1998, werd nu na 22. Te3 remise overeengekomen. 22. c4-c5 La6-b5 23. Dc2-c1 Da5xa2 24. Dc1-f4 Lf6-g7 25. Td1-a1 Dit blijkt de teleurstellende bedoeling van Karpovs pionoffer: remise door eeuwige aanval op de dame. 25...Da2-b2 26. Te1-b1 Db2-c3 27. Tb1-c1 Dc3-b2 28. Ta1-b1 Db2-a2 29. Tb1-a1 Remise

    • Hans Ree