Geen geldwolf maar realist

Hockeyer Piet-Hein Geeris speelt morgen met Oranje Zwart in en tegen Den Bosch, de club die hij afgelopen zomer de rug toekeerde. ,,Mag ik misschien aan mezelf denken?''

Even wat rechtzetten: hij is geen geldwolf en al helemaal geen overloper. ,,Maar als anderen dat zonodig willen denken of zeggen, geen probleem. Ze gaan hun gang maar. Dat soort geluiden storen me tegenwoordig niet meer.''

Toch wordt Piet-Hein Geeris ,,eerlijk gezegd wel een beetje moe'' van verhalen als zou hij Den Bosch afgelopen zomer omwille van ,,weet-ik-veel-hoeveel-centen'' de rug hebben toegekeerd ten faveure van streekgenoot en aartsrivaal Oranje Zwart. ,,Er wordt zo vreselijk veel geluld, da's ongelooflijk. Terwijl de meesten niet weten waar ze het over hebben. Ze gissen maar wat.''

Dat Geeris de geruchten zelf in de hand werkt door hardnekkig te zwijgen over zijn verdiensten, neemt de spits op de koop toe. ,,Mijn inkomsten gaan anderen niets aan, dat zijn privé-zaken. Ik krijg een vergoeding, net zoals de internationals bij andere clubs tegenwoordig ook krijgen.''

Maatschappelijke overwegingen gaven, zo bezweert Geeris, de doorslag bij zijn keuze voor de hoofdklasser uit Eindhoven. In april kwam hij op straat te staan toen zijn werkgever, hockeyfabrikant Brabo uit Boxtel, faillissement moest aanvragen. Met behulp van de businessclub vond Oranje Zwart een nieuwe werkkring voor de aanvaller, die bij een van de subsponsors aan de slag kon als assistent-manager bij een elektrotechnisch bedrijf in Veldhoven.

Na lang wikken en wegen hapte Geeris toe. ,,Ik moet zo langzamerhand aan mijn toekomst denken'', zegt hij. ,,Ik ben nu 27. Over een paar jaar is het gedaan met het hockey. Ik ben realistisch. Niet achterover leunen om pas op mijn dertigste na te gaan denken over mijn maatschappelijke toekomst. In die zin kwam het aanbod van Oranje Zwart als geroepen.''

Morgen staat Geeris oog in oog met zijn voormalige ploeggenoten wanneer Oranje Zwart op bezoek gaat in Den Bosch. Bang dat hij het mikpunt van hoon en spot zal zijn, beweert de 73-voudig international niet te zijn. ,,Ik ben niet met ruzie vertrokken. Integendeel zelfs. Maar mocht er links en rechts toch wat geroepen worden vanaf de zijlijn, nou prima. Weet ik meteen wie mijn vrienden zijn en wie niet.''

Volgens Geeris dong Oranje Zwart al jaren naar zijn gunsten. Om zich naar eigen zeggen volledig op het hockey te richten, riep hij halverwege vorig seizoen de hulp in van een zaakwaarnemer, oud-hockeyer Robbert Delissen. ,,We zaten met Den Bosch in de beslissende fase van het seizoen. Ik wilde geen gezeur aan mijn hoofd.''

Den Bosch-coach Toon Siepman suggereerde vorige maand in deze krant dat Oranje Zwart zijn pupil een paar dagen voor het onderlinge duel in de halve finales van de play-offs zou hebben benaderd. ,,Of Piet daarom onder de maat bleef, is moeilijk te zeggen'', sprak Siepman die, toeval of niet, zijn topscorer in de derde en beslissende wedstrijd een strafbal zag missen.

Geeris haalt bijna demonstratief zijn schouders op als hij wordt geconfronteerd met de lezing van zijn voormalige trainer-coach. ,,Wat Toon zegt, moet hij zelf weten. Ik ken de feiten. Pas na de play-offs werd de belangstelling van Oranje Zwart concreet. Toen pas is het balletje gaan rollen.''

Hoe aantrekkelijk het aanbod ook was, het bezorgde Geeris slapeloze nachten. ,,Bij Den Bosch heb ik drie mooie jaren beleefd. Landskampioen geworden en twee keer de Europa Cup gewonnen. Den Bosch was een hechte vriendenploeg, wat de beslissing er niet makkelijker op maakte.''

Eind juni hakte hij de knoop door, nadat Den Bosch er niet in was geslaagd het aanbod van Oranje Zwart te overtreffen. ,,Mijn gevoel zei dat ik het moest doen. Het is mijn leven, mijn beslissing. Ik wist dat het stof zou doen opwaaien, maar mag ik misschien een keer aan mezelf denken?''

Zijn overstap betekende ook een breuk met collega-international Jeroen Delmee, de Bossche spelverdeler met wie Geeris al sinds de jeugd bij MEP een onafscheidelijk duo vormde. In het veld weten beiden elkaar bijna blindelings te vinden. ,,Jeroen en ik zijn maatjes en dat zullen we blijven. Maar we zijn niet getrouwd. Bovendien had hij alle begrip voor mijn beslissing.''

Zijn transfer (Geeris: ,,Ik vind `overgang' een beter woord.'') markeert een omslag binnen de hockeyhoofdklasse. Tot voor kort was het not done in het van oudsher amateuristische wereldje om van de ene naar de andere topclub over te stappen. Geeris brak de ban. ,,Ik ben dan misschien de eerste, maar zeker niet de laatste.''

Geld speelt een steeds prominentere rol in de Nederlandse hoofdklasse en volgens Geeris is het einde van die trend nog niet in zicht. ,,Entree heffen is in mijn ogen een kwestie van tijd. Bij de play-offs staan vijfduizend mensen langs de kant. Die zijn echt niet te beroerd om vijf gulden te betalen.''

    • Mark Hoogstad