De whiskyman leidt met 29-1

De `whiskyman' is terug. Maar waar is-ie? Ligt hij eenzaam dood te bloeden op een onderduikadres? Of laat hij zich door een lieftallige dame verzorgen op een jacht in de Middellandse Zee? De Hongaarse politie houdt een grootscheepse zoekactie. Het Hongaarse publiek houdt de adem in.

De `whiskyman' is de lieveling van het Hongaarse publiek. Zijn echte naam is Attila Ambrus. Hij is afkomstig uit Transsylvanië en voormalig ijshockeyprof. Sinds een jaar of zes is hij actief als `gentleman' bankrover. Achtentwintig gewapende overvallen had hij op zijn naam staan toen hij dit voorjaar door de politie in de kraag werd gegrepen. Zijn buit bedroeg in totaal een paar miljoen gulden.

Met listige vermommingen was hij de politie jarenlang te slim af geweest. Hij werd gepakt omdat hij tijdens een vluchtpoging terugging voor zijn hond. Hij kon zijn trouwe viervoeter toch niet zo maar achterlaten!

Afgelopen zomer werd Ambrus in Hongarije een echte mediahype toen hij vanuit de gevangenis vertelde hoe het allemaal in zijn werk was gegaan. Hij vertelde van zijn vermommingen, hoe hij zich altijd onberispelijk had gedragen – en bij gelegenheid zelfs bloemen aangeboden aan de kassière die hij ging overvallen – en vooral dat hij zich voor iedere overval moed indronk met een glas whisky. In het dichtstbijzijnde kroegje op de hoek.

Veel Hongaren die zelf ook graag de dag beginnen met een biertje en een glaasje palinka (gedistilleerd) op de hoek vielen voor de onmiskenbare charme van de `whiskyman'. Dat de banken flinke schade leden door de kleurrijke overvallen deerde ze niet erg. De gemiddelde Hongaar heeft weinig vertrouwen in de kapitalistische bolwerken – die bovendien regelmatig door schandalen geplaagd worden – en houdt zijn geld liever thuis. Daarbij kwam nog dat de `whiskyman' niet voor zichzelf stal. Hij wilde zijn vriendinnetje graag cadeautjes geven. De knappe, atletische Ambrus stond vanuit de gevangenis de pers te woord en liet zijn biografie uitgeven. Een filmproducent uit Hollywood bood een half miljoen dollar voor zijn levensverhaal.

Hij werd veroordeeld tot acht jaar en leek een voorbeeldige gevangene tot hij de benen nam. Over de muur langs aan elkaar geknoopte lakens en telefoondraden. Zijn advocaat György Magyar verklaarde later dat `de eenzame wolf' was gevlucht omdat hij ,,geen onrecht verdroeg''. De `whiskyman' was kwaad omdat hij geen toestemming had gekregen om in de gevangenis vreemde talen te leren. Bovendien was hij inmiddels ook van doodslag beschuldigd en dat terwijl de meesterovervaller nog nooit één schot gelost had!

Drie maanden lang was het stil rond de `whiskyman'. Zijn naam leefde voort in de kroegen en barretjes van de Hongaarse hoofdstad, maar van Ambrus zelf geen spoor.

Tot zich afgelopen maandagavond tegen sluitingstijd een keurige man in een grijs pak met een vilten hoed meldde in een bijgebouw van de OTP bank in een arbeidersbuurt van Boedapest. Hij ging rustig een krantje zitten lezen in de hoek van het kantoor. Om zes uur precies zette hij zijn wapen tegen het hoofd van de bewakingsambtenaar. Dertig personeelsleden alsmede vijftien nog aanwezige klanten moesten met hun gezicht naar beneden op de grond gaan liggen. Op de video-opnamen is te zien hoe de overvaller vervolgens met een elegant gebaar over de balie sprong en de kas leegde. Daarna heeft de overvaller zich schietend een weg naar buiten gebaand, zichzelf verwondend door een terugketsende kogel. Bloedonderzoek wees later uit dat het inderdaad om de beruchte Ambrus ging.

De `whiskyman' is dus gewond en het Hongaarse publiek maakt zich grote zorgen. De politie heeft Ambrus opgeroepen zich onder medisch toezicht te stellen. ,,Zelfs als hij licht gewond is moet hij zich laten behandelen. Er kunnen giftige stoffen in zijn bloed terecht zijn gekomen'', aldus een politiewoordvoerder, die zich plotseling ook zorgen lijkt te maken over het welzijn van de meestgezochte Hongaar.

Overigens moest de politie gisteren toegeven dat Ambrus met de overval van maandagavond de grootste slag uit zijn carrière heeft geslagen. Hij heeft bijna een half miljoen gulden weten buit te maken, tien keer zoveel als aanvankelijk was toegegeven. Eerst was de indruk gewekt dat de overval half mislukt was.

Om iedere twijfel over zijn terugkeer weg te nemen heeft Ambrus deze week een t-shirt laten bezorgen bij zijn advocaat György Magyar. Het gaat om een `sympathie-shirt' met de handtekening van Ambrus erop, en het opschrift 29-1, de voorlopige stand in de match tussen de voormalige ijshockeyer en het Hongaarse gezag.

    • Renée Postma