Celstraffen geëist tegen IND'ers

Wegens corruptie en hulp aan mensensmokkelaars heeft justitie in Zwolle gisteren onvoorwaardelijke celstraffen geëist tegen twee hoge beleidsambtenaren van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De 52-jarige D. en de 47-jarige Van B. hebben volgens officier van justitie J.P. Scheffer 25.000 gulden ontvangen van een 40-jarige Tamil-vluchteling om visa te regelen voor mensen die uit Sri Lanka wilden vertrekken. De ambtenaren hoorden voor de rechtbank in Zwolle gevangenisstraffen eisen van achttien en twaalf maanden.

Tegen de Tamil was eergisteren een straf geëist van zeven jaar onvoorwaardelijk. Deze man zou aan het hoofd hebben gestaan van een criminele organisatie die in twee jaar tijd zo'n honderd mensen uit Sri Lanka naar Nederland wist te smokkelen.

De Tamil wist aanvankelijk visa te regelen voor landgenoten doordat hij halverwege de jaren negentig hulp kreeg van de toenmalige Nederlandse ambassadeur in Sri Lanka B. Körner. Justitie onderzoekt of de ambassadeur uit naïviteit handelde of zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten en om die reden ook nader moet worden vervolgd.

,,Op de ambassade in Sri Lanka zijn op grote schaal visa verstrekt aan personen die naar later bleek geen enkele intentie hadden terug te keren naar Sri Lanka'', aldus Scheffer. De visa werden gegeven na een nogal opzichtig, leugenachtig verhaal dat de hoofdverdachte volgens justitie aan de ambassadeur had verteld. De ambassadeur en de kanselier zijn volgens justitie vele malen tevergeefs gewaarschuwd door consulaire medewerkers voor de oplichtingspraktijken.

Na vertrek van de ambassadeur riep de hoofdverdachte Tamil de hulp in van twee IND-ambtenaren die na ontvangst van steekpenningen bereid bleken positieve adviezen uit te brengen over visum-aanvragen. ,,Op landelijk niveau wordt hard gewerkt het vreemdelingenbeleid goed uit te dragen en als dan blijkt dat het apparaat dat het beleid moet uitvoeren corrupte ambtenaren kent, dan schrik je'', aldus Scheffer.

,,De algemene stelregel geldt dat boeven klein beginnen. Als je ziet wat hier is gebeurd dan moet je haast zeggen dat het niet anders kan dan dat voor deze feiten andere strafbare feiten hebben plaatsgevonden''. Justitie houdt er rekening mee dat er meer betalende mensensmokkelaars zijn geweest.

De rechtbank doet op 4 november uitspraak in alle zaken van deze mensensmokkelaffaire.