Athene moet haast maken met Spelen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de organisatoren van de Olympische Spelen van 2004 in Athene gisteren tot spoed gemaand. Volgens het IOC staan interne strubbelingen een vlotte voorbereiding van de Zomerspelen in de Griekse hoofdstad in de weg.

Onenigheid binnen het organiserend comité heeft al tot verschillende vertragingen geleid. Voor het eerst heeft het IOC de Grieken daar op aangesproken. ,,We zouden graag wat meer eendracht binnen het organiserend comité willen zien'', zei IOC-bestuurder Jacques Rogge gisteren op een persconferentie in Athene.

De Belg Rogge is binnen het IOC voorzitter van het coördinerend comité voor de Olympische Spelen van 2004. Met een aantal andere IOC-leden, onder wie de Nederlander Hein Verbruggen (voorzitter van de internationale wielerunie UCI), stelde Rogge zich in Athene op de hoogte van de voorbereidingen die de Grieken op weg naar 2004 treffen.

,,Het is altijd een probleem als de leden van een organiserend comité niet op één lijn zitten'', zei Rogge tegenover het persbureau Reuters. ,,Wij hebben hier duidelijk gemaakt dat we eenheid binnen het comité willen zien.''

Volgens Griekse betrokkenen bestaat er als gevolg van onenigheid op sommige gebieden een aanzienlijke achterstand. Zo zijn er bijvoorbeeld voor enkele sleutelfuncties binnen de organisatie nog geen mensen benoemd.

Rogge zei gisteren dat hij er alle vertrouwen in heeft dat ,,mensen met kwaliteit'' zullen worden benoemd om de Spelen te organiseren. Athene beschikt al over driekwart van de sportcomplexen die nodig zijn in 2004, maar de meeste van die accommodaties moeten nog worden gerenoveerd.

Het coördinerend comité onder leiding van Rogge sprak zijn tevredenheid uit over de plannen op het gebied van beveiliging. De IOC-bestuurder drong er bij alle betrokken ministeries op aan om goed samen te werken in de aanloop naar de Spelen. Hij bepleitte de vorming van één orgaan dat zich bezighoudt met het vervoern, bij de organisatie van Olympische Spelen telkens weer een van de lastigste aspecten.