Zimbabwe komt met aidstoeslag op belasting

De regering van Zimbabwe wil een aids-belasting invoeren, in de vorm van een toeslag van drie procent op inkomstenbelasting en alle bedrijfsbelastingen. Minister van Financiën Herbert Murerwa zei dat gisteren bij de presentatie van de begroting.

De opbrengst is bedoeld om de gevolgen op te vangen van de aids-epidemie die Zimbabwe teistert. Een kwart van de volwassen bevolking is besmet met het virus wat tot aids leidt. Sinds het begin van de epidemie zijn in Zimbabwe meer dan 700.000 mensen overleden, op een bevolking van 11,5 miljoen. Bijna 600.000 kinderen verloren één of meer ouders aan aids.

Aan gezondheidszorg wil de regering volgend jaar 325 miljoen gulden uitgeven, 71 procent meer dan in 1999. Maar dat is aanzienlijk minder dan de 560 miljoen gulden die volgens het ministerie van volksgezondheid nodig is om degezondheidszorg overeind te houden die onder druk van de epidemie dreigt te bezwijken. Driekwart van de patiënten in de ziekenhuizen is met het virus besmet. In 1997 overleed vier procent van het personeel in de gezondheidszorg aan aids.

De gezondheidszorg is al weken verlamd door een staking van artsen. Ze eisen een forse loonsverhoging, nadat hun salarissen jarenlang zijn uitgehold door de hoge inflatie. Veel ziekenhuis en gezondheidsposten kampen met een groot tekort aan medicijnen.

Vertegenwoordigers van de oppositie in Zimbabwe klaagden gisteren dat de regering de strijd tegen aids nog altijd minder belangrijk vindt dan de oorlog in Congo. Volgens de begroting spendeert Zimbawe in het jaar 2000 450 miljoen gulden aan defensie, 125 miljoen minder dan aan gezondheidszorg. Westerse landen die ontwikkelingshulp geven aan Zimbabwe, leverden het laatste jaar felle kritiek op de regering in Harare omdat ze zich in de oorlog van de Congolese president Kabila tegen de rebellen gemengd heeft. Ze steunt Kabila met militairen en materieel.