Zaanstad legt nieuwbouw 290 woningen stil

De nieuwbouwwoningen van 110 kopers in de gemeente Zaanstad zullen niet worden afgebouwd. De gemeente Zaanstad heeft hierover een compromis gesloten met linoleumfabriek Forbo-Krommenie die bezwaar had tegen nieuwbouw dichtbij haar terrein.

In het compromis is afgesproken dat van het nieuwbouwplan Saendelft 290 woningen worden geschrapt. Hiervan waren 110 woningen verkocht. Maar de vraag is of de jaren slepende kwestie-Saendelft nu is opgelost. De projectontwikkelaars, verenigd in de combinaties OGS en OBAN, zijn niet bij het compromis betrokken. Pas gisteren werden zij ingelicht. Ze onderzoeken nu welke consequenties het compromis tot gevolg heeft.

Op last van de bestuursrechter lag sinds februari de bouw stil van 814 van 5.000 geplande woningen van Saendelft. Het bedrijf Forbo, dat al sinds 1993 bezwaar maakt tegen nieuwbouw dichtbij de fabriek, had bij de rechter aannemelijk gemaakt dat het in zijn groeimogelijkheden wordt beperkt en dat bewoners in de toekomst bezwaar gaan maken tegen stankoverlast van de fabriek. Forbo wilde dat hooguit op 700 meter van de fabriek gebouwd zou worden, de gemeente Zaanstad vond een grens van 180 meter voldoende. De rechter bepaalde in februari dat de bouw stilgelegd moest worden totdat de Raad van State in een bodemprocedure uitspraak zou doen. Door het nu bereikte compromis komt de grens op 400 meter te liggen. Forbo zal de strook grond aankopen en de bodemprocedure intrekken.

Dat de projectontwikkelaars een deel van de miljoenenschade op de gemeente Zaanstad proberen te verhalen is niet ondenkbaar. De gemeente zegt dat de projectontwikkelaars wisten dat zij risico liepen door het feit dat het bouwbesluit nog niet onherroepelijk was. Volgens de gemeente is het niet ongebruikelijk om te beginnen met bouwplannen hoewel er nog procedures lopen.

De 110 kopers voelen zich ernstig door het compromis gedupeerd. Hun woning zou dit jaar worden opgeleverd. Door de grote prijsstijgingen moeten zij waarschijnlijk voor eenzelfde huis ruim twintig procent meer gaan betalen. De toekomstige bewoners van de woningen die nu wel gebouwd zullen worden, zijn opgelucht. Koper Peter Hof zegt ,,nog niet de kroeg in te gaan''. Per 1 december is het volgens hem voor de projectontwikkelaars mogelijk de koopcontracten open te breken en de prijzen te verhogen. Ook lopen hypotheekoffertes af, terwijl de rente in de tussentijd is gestegen.