THAISE POMPOENSOEP

Gedroogde garnalen worden heel of grof gemalen in plastic zakjes verkocht. Koop liever hele garnaaltjes, omdat de kwaliteit daarvan iets makkelijker te controleren is. De garnalen moeten mooi roze van kleur zijn en hoewel ze hard zijn, moeten ze iets meegeven als u er even in knijpt. Koop ze niet als ze keihard zijn of als ze ook maar in de verte naar ammoniak ruiken. Als u ze in de koelkast bewaart, kunt u er maandenlang gebruik van maken. Spoel ze in warm water als ze na enige tijd bewaren toch een sterke geur krijgen en laat ze dan drogen. Gooi ze weg als ze naar uw smaak te droog geworden zijn.

Doe de blokjes pompoen in een kom en schep er het limoensap door. Doe de tamarinde in een andere kom en giet er 1,25 deciliter heet water over. Laat de tamarinde weken tot het water afgekoeld is. Los de tamarinde zoveel mogelijk op, passeer door een zeef en gooi het zaad weg. Doe de garnaaltjes in een kom en giet er zoveel kokend water over dat ze onderstaan. Laat ze 10 minuten wellen. Giet ze af.

Doe de gewelde garnaaltjes, sjalotjes, chilipepers, het citroengras en de trassi in een keukenmachine en draai tot een pasta. Giet er zo nodig wat water bij om het pureren te vergemakkelijken. Doe deze pasta in een pan, spoel de kom van de machine uit met 2,5 deciliter heet water en giet dat in de pan met de pasta. Voeg de helft van de kokosmelk en de kippenbouillon toe en breng al roerend aan de kook op een middelhoog vuur. Schep er de blokjes pompoen en het tamarindesap door en laat circa 10 minuten zachtjes koken, of tot de pompoen gaar is. Schep er de rest van de kokosmelk door en breng weer aan de kook. Schep de soep in borden, strooi er de basilicumblaadjes over en dien op.

    • Kim Maclean