Stella does tricks

Mr. Peters had het liefste in een roman van Charles Dickens gewoond, want dan was hij een filantroop geweest die zich over arme ontspoorde meisjes had ontfermd. Maar Mr. Peters heeft te veel fantasie. Liever nog laat hij zich door een van die ontheemde jonge vrouwen aftrekken in het park, terwijl zij hem toefluistert hoe goed hij voor haar is. Want Mr. Peters is een gesoigneerde pooier van middelbare leeftijd die het liefste zijn handschoenen aanhoudt omdat hij daar harder mee kan slaan.

Het meisje naast hem, haar haren in twee staartjes, is Stella. En Stella heeft pas echt fantasie. Want terwijl zij haar hand in zijn broek mechanisch op en neer beweegt, broedt zij in haar hoofd de afschuwelijkste wraakacties uit.

Stella Does Tricks (1996) is de tweede film van Coky Giedroyc, die het idee voor een film over tienerhoertjes kreeg toen zij een groot aantal van hen leerde kennen terwijl ze een documentaire over daklozen in Londen draaide. Hoewel die documentaireachtergrond van de regisseuse nog zichtbaar is in de onopgesmukte stijl van de film, zegeviert in Stella Does Tricks de verbeelding op alle fronten. Zonder ook maar een moment de indruk de wekken dat zij het leven niet de baas is, heeft Stella toegang tot een rijk landschap vol herinneringen, visioenen en wensdromen. Ze gaat er niet naartoe om haar leven te vergeten, maar om ammunitie te verzamelen om datzelfde leven beter aan te kunnen. Wegdromen is iets actiefs in Stella does tricks. En het is dan ook een trucje waar haar vriendinnen begrijpelijkerwijs jaloers op zijn.

Bovendien is Stella (charmant gespeeld door Kelly MacDonald) een innemend meisje, een moderne Emily Lloyd uit Wish You Were Here. Innemend, maar ook brutaal, onaangepast en eigengereid. Ze maakt het zichzelf er niet makkelijker op, maar uiteindelijk wel beter. Omdat Stella zo prettig onconventioneel is wil je wel tot het einde naar haar kijken, want psychologie en dramaturgie van de film laten je al veel eerder in de steek. Het leven van de tienerhoertjes, hun verlangen naar huiselijkheid en romantiek en hun vlucht in drugs, het is allemaal al eens eerder en beter verteld.

Stella does tricks (Coky Giedroyc, 1996, GB), Ned.3, 00.15-1.20u.

    • Dana Linssen