Seoul heft ban op tv N-Korea op

Burgers in Zuid-Korea mogen voortaan programma's van de Noord-Koreaanse staatstelevisie bekijken. Dat heeft de Zuid-Koreaanse regering vandaag beslist. Volgens het Ministerie van Nationale Hereniging in Seoul kunnen de burgers dan hun eigen conclusies trekken over de situatie in Noord-Korea. ,,Ons besluit is gebaseerd op de vaste overtuiging dat ons systeem superieur is aan het achtergebleven communistische systeem (in Noord-Korea)'', zei een zegsman.

Het besluit vloeit voort uit het `zonneschijn-beleid' dat de begin vorig jaar aangetreden president Kim Dae-jung voert tegenover het communistische bewind in Pyongyang. Kim wil via het zoeken van toenadering en openheid de relaties met Noord-Korea verbeteren. Decennialang sloot Noord-Korea zich van de buitenwereld af, maar de laatste tijd is daar verandering in gekomen door onder andere het gebruik van websites op Internet. Eerder deze maand begon Noord-Korea met tv-uitzendingen via de satelliet. Die kunnen nu worden opgevangen door Zuid-Koreaanse burgers met een schotel. Tot nu toe mochten Zuid-Koreaanse televisiestations alleen Noord-Koreaanse programma's doorgeven als daarvoor het licht op groen was gezet door de inlichtingendienst. Noord-Koreaanse radio-uitzendingen worden nog steeds gestoord. De Noord-Koreaanse programma's betreffen vooral propaganda en verheerlijking van leider Kim Jong-il. (AP)