Roda hoopvol na gelijkspel

Roda JC heeft gisteren in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi thuis met 0-0 gelijk gespeeld tegen VfL Wolfsburg. De return is over twee weken in Duitsland. Sef Vergoossen, trainer van Roda JC, schatte na het gelijkspel de kansen om de volgende ronde te bereiken op vijftig procent. Hij baseerde die mening op het spelbeeld van de wedstrijd. ,,Want wij hebben na een wat nerveus begin toch de beste kansen gehad'', vond Vergoossen.

Roda zal in Wolfsburg waarschijnlijk meer onder druk komen te staan dan gisteravond in het eigen stadion Kaalheide. ,,Misschien kunnen we dan uit een counter een doelpunt maken'', hoopte spits Peeters.

De lange Belg zag zijn ijver gisteravond niet beloond. Vergoossen had hem opgedragen mee te verdedigen als Wolfsburg in balbezit was. Voor het doel kwam hij echter scherpte te kort. Ook de tweede spits, Tchoutang, kon geen vuist maken. De man uit Kameroen gaf wel een voorzet waaruit Zafarin op de paal schoot.

Aanvankelijk had Wolfsburg, zesde in de Bundesliga, nog een offensieve spelopvatting. De nerveuze Roda-doelman Kalac reageerde met een paar vreemde capriolen op inzetten van de Duitsers. In de verdediging van Roda had Vrede weer een basisplaats. Amper twee maanden geleden moest hij nog vrezen voor zijn loopbaan door een hersenvliesontsteking. De stopper was door Vergoosen gekoppeld aan de Nigeriaanse spits Akpoborie. Het tweetal vocht boeiende duels uit. Vaak was Vrede winnaar. In de slotfase werd de snelle Afrikaan zelfs gewisseld.

Na twintig minuten in de eerste helft kreeg Roda wat meer grip op de Duitsers. Een kopbal van Luijpers werd door Greiner van de doellijn gewerkt. Lawal schoot van dicht bij net naast.

Na de rust ging Roda aanvankelijk wat feller op jacht naar een doelpunt. Valgaeren en Zafarin lieten vrije schietkansen onbenut. De combinaties liepen niet en geslaagde individuele acties waren zeldzaam. Spelmaker Van der Luer kon zijn ploeg niet inspireren. Zijn voorzetten en vrije trappen misten vaak de juiste richting. Wolfsburg, dat tevreden leek met een gelijkspel, kreeg in de slotfase nog een kans op de overwinning. Wück knalde op doelman Kalac.