Reliant blijft azen op stroombedrijf Epon

Reliant Energy denkt nog steeds kans te maken op de overname van Epon, de grootste stroomproducent van Nederland. Ook al hebben de verkopende aandeelhouders van Epon aangegeven niet met Reliant in zee te willen, menen de Amerikanen dat ,,het spel'' nog niet is afgelopen.

Dat zegt Charles Oglesby, topman van Reliant in Europa, ter gelegenheid van de opening van een handelskantoor vandaag in Hoofddorp. In maart nam Reliant de Noord-Hollandse en Utrechtse stroomproducent Una over voor een bedrag van 3,4 miljard gulden. De Texanen willen echter graag ook het Noord- en Oost Nederlandse Epon aan hun verzameling toevoegen.

,,We geloven nog steeds dat een overname zinvol is, ook voor de verkopers,'' aldus Oglesby. ,,Je moet kijken naar het Europese perspectief en niet de Nederlandse markt isoleren. Een gefragmenteerde business vermindert de mogelijkheid om te concurreren en doet afbreuk aan de invloed van Nederland in Europa.'' Epon-eigenaars Nuon van Edon hebben eerder te kennen gegeven geen zaken te willen doen met Reliant dat met Una reeds electriciteitscentrales bezit. Ook Preussen Elektra, de nieuwe Duitse eigenaar van stroomproducent EZH, is uitgesloten van deelname aan de op dit moment georganiseerde veiling. Nuon en Edon zijn als distributeurs van energie klanten van de stroomproducenten en vrezen dat er een te groot machtsblok ontstaat bij een verdere consolidatie. ,,Uiteindelijk zou het voor de aandeelhouders om de beste prijs moeten gaan'', zegt Oglesby die denkt dat Reliant die kan bieden. Een bedrag van meer dan 6 miljard gulden dat in de markt voor Epon wordt genoemd, kwalificeert Oglesby als ,,fair''. Reliant moet volgens Oglesby snel verder groeien omdat de consolidatie zich elders in hoog tempo voltrekt: ,,De fusie van Veba en Viag in Duitsland heeft een marktkapitalisatie van 35 miljard dollar. In Nederland zitten we met Una op ongeveer 5 procent daarvan.''

Vanaf vandaag werken 40 medewerkers van Reliant in het nieuwe kantoor in Hoofddorp aan de opbouw van commerciële activiteiten, dat moeten er op korte termijn 100 worden. Ook in Frankfurt en Londen zullen kantoren worden geopend. Volgens Oglesby heeft Reliant met de stroom van Una achter de hand nog geen grote nieuwe klanten geworven: ,,De markt is erg verward. Er is sprake van een soort rituele dans waarbij kopers en verkopers sterk uiteenlopende verwachtingen hebben. Zo gaat dat in alle jonge markten: vraag- en biedprijs liggen aanvankelijk erg uit elkaar.''

Opmerkelijk is dat de commerciële activiteiten van Reliant niet bij Una worden ondergebracht, zoals aanvankelijk de bedoeling was. Nu is daarvoor een aparte dochter van Reliant opgericht met Oglesby aan het hoofd. Volgens hem verhinderen bindende afspraken in de energiesecor (`het protocol') tot volgend jaar samenvoeging. Directeur Koppen de Neve en zijn Una management mogen zich tot dat moment uitsluitend bezighouden met de ,,operationele efficiency en kostenstructuur van de Nederlandse centrales'', aldus een persbericht.