Ramsj

Fraai geïllustreerde geschiedenis van bijna vijfhonderd jaar archeologie (1500-1990), geschreven door een tiental experts op de diverse deelterreinen. Aandacht onder meer voor de lange speurtocht naar de herkomst van de mensheid, en – smakelijke stukjes – voor de vele oplichters en fraudeurs die in de loop der eeuwen hun valse sporen in de archeologie hebben getrokken.

Bij Roelants Nijmegen ligt Images of the past van Douglas Price en Gary Feinman in de ramsj, een introductie in de archeologie van de prehistorie aan de hand van tachtig, over de hele wereld verspreide vindplaatsen. Grondige en tegelijk ook spannende benadering, met extra nadruk op methoden en (daterings)technieken. Boek is bedoeld voor eerstejaarsstudenten in de archeologie. Van ƒ101,20 voor ƒ35,-.

Eelke de Jong en Hans Sleutelaar: Sprookjes van de Lage Landen. Ingenaaid, Bert Bakker 1996, van ƒ39,90 voor ƒ12,50. Het Martyrium.

Deel uit de reeks Nederlandse klassieken, gevuld met een selectie uit de vier sprookjesboeken die De Jong en Sleutelaar tussen 1972 en 1979 bezorgden. De kleine honderd sprookjes (met titels als `De kat die de wereld hoorde kraken' en `De man die gebakken aardappelen pootte') zijn gebaseerd op de oorspronkelijke teksten zoals die in de negentiende eeuw door folkloristen werden vastgelegd en gepubliceerd in bladen als Volkskunde, tijdschrijft voor Nederlandsche folklore. Het aardige voorwoord is van Herman Pleij, de tekeningen van Peter Vos.

    • Henk Lagerwaard