Racecircuit wekt woede van Arubanen

Voor de derde keer in anderhalve week is er in Aruba gedemonstreerd tegen de regering. De onvrede spitst zich toe op de aanleg van een racebaan in een natuurgebied.

,,Naar huis!, naar huis!'', scanderen de circa 2.000 stakende ambtenaren op het Bolivarplein in de Arubaanse hoofdstad Oranjestad. De regering Eman moet weg. Hetzelfde roepen de duizend demonstranten die zich rond twaalf uur verzamelen voor het regeringsgebouw in Oranjestad. Passerende automobilisten geven een concert met hun claxons, ze heffen de vuist en zwaaien met de Arubaanse vlag. Voor de derde keer in anderhalve week wordt er op het doorgaans rustige Aruba gedemonsteerd tegen de regering.

Drie vakbonden, met samen zo'n 4.000 leden, hebben gisteren een staking uitgeroepen en ze hebben minister-president Eman een manifest aangeboden. Daarin eisen ze dat hij stopt met het verspillen van overheidsgelden, dat hij de corruptie uitbant en zorgt voor deugdelijk bestuur.

De onvrede spitst zich dit keer toe op de voorgenomen aanleg van een racecircuit in natuurgebied Seroe Colorado.

G.Wolf van de ambtenarenbond SEPA: ,,We hebben hier de laatste jaren miljoenen zien verdwijnen in projecten die niet afgemaakt worden: de uitbreiding van het vliegveld, hotelcomplexen, uitgifte van zeebrieven, de ene na de andere affaire die nooit wordt uitgezocht. De overheid heeft een schuld van 600 miljoen gulden aan de pensioenfondsen.''

De milieugroeperingen van het eiland, verenigd in Aruba Dushi Tera, hebben de regering vorige week 10.000 handtekeningen tegen het circuit aangeboden. Ze verwijten de regering ondemocratisch handelen, de regering had zich immers in een `letter of intent' in juli van dit jaar al financieel verplicht tot de aanleg. ,,Het parlement wist niets. Zelfs de diensthoofden van de betrokken ministeries wisten van niets. We moesten het lezen in de krant'', zegt Luigi Berger van Aruba Dushi Tera.

Zowel de vakbonden als Aruba Dushi Tera beschouwen de racebaan als een heilloos miljoenenproject dat een ,,hoogwaardig ecologisch gebied'' verwoest en dat nauwelijks werkgelegenheid of andere gunstige effecten voor de Arubaanse bevolking zal opleveren. De critici worden daarin gesteund door de Centrale Bank van Aruba en de Algemene Accountantsdienst. Woensdag dook er een brief op van de president van de bank, die daarin de regering nadrukkelijk ontraadt in zee te gaan met de projectleiders, omdat de financiële risico's te groot zijn. Niettemin stemde het parlement dezelfde avond voor het project.

Volgens premier Eman is de conclusie van de bank gebaseerd op ,,onjuiste gegevens''. ,,De racebaan is goed voor de economische ontwikkeling van San Nicolas, dat tot nu toe een geïsoleerd en achtergebleven gebied is geweest in Aruba.'' Een racebaan waar formule 1-races gehouden kunnen worden, een sterrenhotel, VIP-tribunes, een golfbaan: dat geeft Aruba internationaal aanzien en zal vooral de welgestelde toerist trekken, aldus de premier.

Beschuldigingen van corruptie en geldverspilling werpt hij verre van zich. ,,De regering van Aruba werkt volgens wetten en regels. Het zijn slechts een paar honderd mensen die voortdurend `corruptie' roepen, maar ze kunnen dat niet staven. Ze worden gemanipuleerd door de oppositiepartij. Dat kunnen ze zelf wel ontkennen, maar zo gaat het.''

,,De enige havo heeft een tekort aan lokalen, de kinderen moeten op zaterdag naar school, er zijn wachtlijsten voor de kleuterscholen, slechte wegen in de buitenwijken, krottenwijken, laat de regering daar wat aan doen. We zitten niet te wachten op een racebaan-avontuur'', zegt een demonstrant. Ze is een hoge ambtenaar en wil niet met haar naam in de krant: ,,Dan kom ik in de problemen.''

Ook priester Rudy Lampe heeft zich aangesloten bij Aruba Dushi Tera: ,,De mensen zijn woedend. Aruba is overbevolkt en overontwikkeld. De welvaart is ongelijk verdeeld, we hebben hier armoede, drugsproblemen, illegalen uit Zuid-Amerika. We hebben meer dan 500 inwoners per vierkante kilometer. Wat we hier nodig hebben zijn investeringen in scholen, in sociale voorzieningen, en geen racebaan waarmee een van de weinige overgebleven natuurgebieden voorgoed verloren gaat.''

De regering verwijt de actievoerders dat ze politiek bedrijven, dat het ze helemaal niet gaat om de racebaan en het natuurgebied. Lampe: ,,Dat is in wezen ook zo. Met dit project hebben we weer gezien dat het democratisch systeem niet functioneert. We hebben hier een patronagesysteem, politieke partijen verlenen gunsten in ruil voor stemmen, bijvoorbeeld aan de financiers van campagnes. We stemmen wel, maar we beslissen niet. De regering beslist over een racebaan zonder het parlement te raadplegen, tegen alle adviezen van deskundigen in. Waarom? Wie beslist er hier? Dat is in feite maar één familie: de Mansurs.''

De naam Mansur duikt in veel gesprekken op. Ook vakbondsleider Wolf begint erover en suggereert dat de racebaan een witwasoperatie is. ,,Aruba is een narco-economie. Er zijn al twee directeuren van de Veiligheidsdienst naar huis gestuurd die te lastig werden voor de regering en de vriendjes van de regering. Glenbert Croes, die nu voor de derde maal door Eman is voorgedragen voor minister, heeft, zegt de Veiligheidsdienst, contacten met dubieuze figuren als Carlo Mansur. Dezelfde Mansur die de projectontwikkelaar is van de racebaan. Twee neven Mansur zitten vast in Puerto Rico op verdenking van het witwassen van geld. Carlo Mansur heeft bij de regering voor dit project allerlei belastingvoordelen bedongen, vrijdom van deviezen, hij hoeft geen erfpacht te betalen, waardoor het land jaarlijks 35 miljoen aan inkomsten misloopt. Als iemand al zo'n twijfelachtige reputatie heeft, dan moet je toch wel denken dat het hier om een `wasmachine' gaat.''

,,Weet u wat er gebeurt met Aruba als de familie Mansur weg zou gaan?'', reageert D. Croes van coalitiepartij AVP op deze aantijgingen. ,,Dan stort het hier economisch in, dan krijgen we grote werkloosheid. Dat de familie Mansur verkiezingscampagnes betaalt is normaal, ze betalen alle partijen. Ze doen veel goede dingen voor het eiland. En dat er twee Mansurs vastzitten? Wat zegt dat nou. Als mijn broer een alcoholist is, ben ik toch niet ook meteen een alcoholist?''

Nederland moet ingrijpen, zeggen sommige demonstranten. Zo ook priester Lampe. ,,Hoger Toezicht, zoals ze begin jaren '90 in Sint Maarten hebben gedaan toen premier Claude Wathey betrokken bleek te zijn bij corruptieschandalen. Staatssecretaris Gijs de Vries geeft Aruba altijd als voorbeeld van Antilleneiland waar alles beter geregeld is. Onzin. Aruba is corrupt, veel corrupter dan Curaçao.''

Ik heb het in het voorgaande uitsluitend in proza over poëzie gehad. Ik week af van wat ik eigenlijk als de ideale aanpak beschouw: een concreet gedicht tot uitgangspunt of liever middelpunt nemen. Alleen aan de hand van een gedicht valt iets over een gedicht te zeggen, en dan alleen nog over dát gedicht. Je begaat een ernstige fout door met de conclusies die je uit een gedicht trekt zomaar een ander gedicht te lijf te gaan. Generaliseringen zijn de doodsvijand van de poëzie. Alleen door zoveel mogelijk gedichten bij elkaar of achter elkaar te zetten zou er eventueel iets duidelijk kunnen worden over poëzie. Ik besef dat het een schrale troost is.

    • Edith Schoots