Pizza's als kunst plus gedicht

Een bolvormige pizza die je als hoed op kunt zetten, terwijl je een gedicht op de bijbehorende placemat kunt lezen. Dat is een van de onderdelen van het project Arte Pizza dat vanaf vandaag tot 30 oktober in Leeuwarden georganiseerd wordt door de stichting Boekwurk.

De kunst-pizza's, ontworpen door drie kunstenaars, met gedichten van drie dichters, kunnen Leeuwarders thuis laten bezorgen of eten in pizzeria Etna in de Friese hoofdstad.

Beeldend kunstenaar Gerlof Hamersma ontwierp de Pizza Capello, die je als een hoed op je hoofd kan zetten, dichter Cornelis van der Wal maakte op de place mat er een gedicht bij.

Schilder en dichter Anne Feddema ontwierp de Fellini Tricolore Extravaganta, bestaande uit een rond, vierkant en driehoekig pizzaatje, die elk een van de kleuren van de Italiaanse vlag hebben: rode salami, witte kaas en groene broccoli. Feddema schreef ook zelf het gedicht op de placemat erbij, getiteld Het gemengde huwelijk, bestaande uit een dialoog tussen een Fries en een Italiaans echtpaar, in beide talen.

Kunstenares Antonia Talamini, Friezin met Italiaanse voorouders, ontwierp een hartvormige pizza, begeleid door een gedicht van Albertina Soepboer.

Boekwurk, onderdeel van de stichting Keunstwurk, organiseert Arte Pizza als een jaarlijkse manifestatie over drukwerk en beeldende kunst. Volgens Keunstwurk-directeur H. Mous is de belangstelling voor het kleinschalige Friese project overweldigend, stromen de pizzareserveringen binnen en worden nieuwe placemats bijgedrukt.