Philips blijft profiteren van goede cijfers

Philips profiteerde ook vanochtend op de Amsterdamse beurs nog van de gunstige kwartaalcijfers die het elektronicaconcern gisteren publiceerde. Tegen de middag noteerde Philips 3,75 euro hoger op 93,70 euro.

Ook enkele andere grote aandelenfondsen deden het goed, zoals ASM Litho, Koninklijke Olie en Unilever. De AEX-index stond na het middaguur op een winst van 8,82 punten op 546,41. De winst geeft volgens handelaren op het Damrak echter een vertekend beeld van de werkelijke situatie van de markt. Verkopers waren er bijna niet en een groot deel van de vraag kwam voor rekening van handelaren die hun posities moesten dekken. Al met al was de omzet in Amsterdam volgens de meeste handelaren ,,beneden gemiddeld''. Niettemin was Amsterdam met een winst van de index van meer dan 1,5 procent een van de hoogste stijgers onder de Europese beurzen. Maar ook ten opzichte van het Verre Oosten scoorde Amsterdam goed. In die regio wist alleen de beurs van Hongkong met een forse winst van 2,72 procent de stijging van de AEX te overtreffen.

Softwarebedrijf Baan herstelde zich vanochtend op het Damrak enigszins van de zware klappen die het fonds gisteren had opgelopen na de publicatie van kwartaalcijfers die fors slechter uitvielen dan was verwacht. Baan leed in het derde kwartaal een verlies van 24,7 miljoen dollar (50,4 miljoen gulden), terwijl analisten hadden gerekend op een verlies van minder dan 10 miljoen dollar. Direct na publicatie van de cijfers daalde de koers op het Damrak gisteren al met 10 procent. Uiteindelijk sloot Baan gisteren 14 procent lager. Vanochtend herstelde het fonds zich enigszins met een koerswinst van 4,3 procent op 11,69 euro. Beleggers kunnen slechts met weemoed terugdenken aan begin 1998 toen Baan nog een koers van 48 euro noteerde.

ASML ging 2,30 omhoog naar 62,50 en Unilever won 1,30 euro op 62,20. Nedlloyd ging ruim 5 procent omhoog met een winst van 1,60 euro op 26,55. Koninklijke Olie werd 1,02 euro duurder op 55,56.

Dalers waren er ook, hoewel minder dan het aantal stijgers. Het verlies stelde in de meeste gevallen weinig voor. Verzekeraar ASR was de sterkste daler met een achteruitgang van 60 eurocent op 57,70. Relatief zwak bleek uitgever VNU, die 18 eurocent moest afgeven op 30,42 euro.

De lokale markt vertoonde nog enkele uitschieters, met voorop EVC. De fabrikant van pvc kreeg er 45 eurocent bij op 8,45 euro. Telefoonmaatschappij Libertel boekte een winst van 65 eurocent op 18 euro, ook nog altijd een vooruitgang van 3,75 procent. CMG won 25 eurocent op 37,05.

Op de Europese valutamarkten veranderde er vanochtend weinig. De euro noteerde om tien uur vanochtend 1,0800 dollar, iets lager dan het slot van 1,0815 dollar van gisteren. De koers van de dollar tegenover de gulden steeg van 2,0365 tot naar 2,0400. Ook het pond sterling won wat terrein: van 3,4190 gulden naar 3,4215.