Nota's gewogen en te licht bevonden

De prijs voor de slechtste beleidsnota 1999 is gisteren niet uitgereikt. ,,Angsthazerij'', noemde juryvoorzitter H. Koning, oud-president van de Rekenkamer, het gebrekkige animo van ambtenaren om nota's in te sturen.

De wedstrijd voor de beste en slechtste beleidsnota 1999 is georganiseerd door Sdu Uitgevers ter gelegenheid van de presentatie van het boek `Beleidstekstwijzer', van R. Neutelings en D. Janssen. Het boek moet de lezer inzicht verschaffen in het schrijven van duidelijke en goede beleidsnota's. Nota's worden vaak als wollig, `Lubberiaans' en onbegrijpelijk ervaren.

De steden Enschede en Maasdriel kregen gisteren geen prijs maar wel een `eervolle' vermelding wegens de slechte kwaliteit van hun nota's. De boodschap van de nota uit Enschede ,,kan op de achterkant van een luciferdoosje'', volgens Koning. ,,De gemeente heeft echter anderhalf kantje nodig om uit te leggen dat het over een rookverbod gaat.''

De nota van de gemeente Maasdriel komt niet beter uit de bus, met zinnen waarbij het de lezer na acht woorden al begint te duizelen. De beleidsnota `Masterplan Mensenwerk' van de gemeente Den Haag werd door de jury als beste nota 1999 beoordeeld. De nota was duidelijk geschreven en de speerpunten waren goed aangegeven.De jury was echter minder te spreken over het A3-formaat.

,,Burgers zullen weinig begrijpen van het omslachtige taalgebruik van de ambtenaren'', aldus Neutelings. Juryvoorzitter Koning heeft door dit taalgebruik ,,een enorme hekel aan beleidsnota`s.

,,Door het enthousiasme van deelnemers en medewerkers gaan we de wedstrijd volgend jaar weer organiseren'', vertelt Neutelings. ,,We gaan dan wel zelf actiever naar beleidnota's op zoek. Dit jaar waren er bijvoorbeeld geen inzendingen van rijksambtenaren. Ze hebben waarschijnlijk genoeg zelfkennis om te weten dat ze niet voor de beste beleidsnota in aanmerking komen.''