Nieuw en soms beter

Sinterklaas en Kerstman naderen, dus halen de uitgevers hun beste materiaal voor de dag. Dit kwartaal verschijnen meer games dan je ooit zult kunnen kopen.

Sport blijft een populair genre. Sony's This is football voor de PlayStation is gemaakt door het team achter de Total NBA-serie, en dat betekent realistisch bewegende spelers en een zich geleidelijk ontvouwende strategische diepgang. Plus prachtige beelden, want de mogelijkheden van de PlayStation-spelcomputer worden tot het uiterste benut.

Zit je liever te denken op een bankje langs de lijn, dan zwetend rond te rennen op het veld, dan is ook Sierra's Ultimate Soccer Manager 2000 voor de pc een goede keus. Omdat de personal computers ook dit jaar weer een stuk krachtiger zijn geworden, is de detaillering van de voetballers verbeterd en de onderliggende kunstmatige intelligentie sterker. Stel je ultieme team samen en neem deel aan de Europese, Zuid-Amerikaanse en Wereldkampioenschappen.

Op racegebied zijn er vier nieuwe PlayStation-titels verschenen. Allereerst is dat Sony's Formula One 99, opvolger van Formula One 98 dat de fans links lieten liggen omdat het te veel leek op zijn voorganger. De graphics zijn nu eindelijk van een behoorlijk niveau en ook het aantal keuzemogelijkheden is acceptabel. Van Gran Turismo, de realistische kruising tussen een simulatie en arcade-racer, verschijnt een tweede deel, met 20 nieuwe banen en nu in totaal 23 verschillende auto's.

Waar zo'n beetje de hele racende PlayStation-gemeenschap reikhalzend naar uitkeek is Wipeout 3. De makers hebben de fysica van het autorijden in een omgeving van anti-zwaartekracht nog beter getroffen. Het trendy grafisch ontwerp is opnieuw van de Designers Republic. Sony's Crash Team Racing is een `cartoonracer' met karakters uit de drie populaire Crash Bandicoot spelletjes. Alle bekende personages en karakteristieke elementen komen op een originele manier terug. Eindelijk een waardige concurrent voor Mario Kart 64! voor de Nintendo.

Wat puzzelspellen betreft komt Nintendo met The New Tetris voor de Nintendo 64. Het spel der spellen met zijn vallende blokken heeft nu prachtige 64-bit graphics, plus twee nieuwe strategische elementen in de vorm van blokken die je kunt achterhouden en blokken van vier bij vier. En je kunt het met z'n vieren spelen.

Maar Nintendo's belangrijkste titel dit jaar is Donkey Kong 64, het eerste driedimensionale platformspel met de beroemde gorilla in de hoofdrol. Het is minstens even humoristisch en inventief als eerdere Donkey Kong-versies voor de Super Nintendo en de Game Boy. Een ander schitterend platformspel is Rayman 2, het uiterst kleurrijke pc- en N64-spel rondom een ventje met los zwevende handen en voeten.

Voor een jonger publiek komt Disney met de speel-en-leerspellen A Bug's Life Activity Center en Mulan Story Studio, alsmede het alleraardigste platformspel Tarzan. Vooral voor meisjes brengt Mattel Media het paardracespel Barbie Race and Ride. Buster and the Beanstalk, rond het Looney Tunes-karakter Buster, is een alleraardigst platformspel. Alle vijf voor de PlayStation.

Sony's Um Jammer Lammy voor de PlayStation is echt uniek. Deze opvolger van Parappa the Rapper is een vrolijk en geniaal muziekspel waarin je precies op tijd gitaarsolo's moet spelen om je avonturen tot een goed einde te brengen.

Tot slot nog iets voor de minst en de meest krachtige spelcomputer. Voor de Game Boy zijn eindelijk de twee Pokémon-spellen verschenen waar de rest van de wereld al verslaafd aan is geraakt. Train en ruil die vertederende `zakmonstertjes' en word de beste trainer van de wereld.

En voor wie met een ruim budget zijn verlanglijstje mag opstellen is vorige week de Dreamcast uitgekomen, Sega's 128-bit spelcomputer met spelletjes als Sonic Adventure, Virtua Fighter en Sega Rally. Prijs 599 gulden.

    • Rob Smit