Nader onderzoek failliet IJsselwerf

Er komt een onderzoek naar mogelijk wanbeleid van de directie van YVC Holding in Capelle aan den IJssel. Dit heeft de Ondernemingskamer in Amsterdam gisteren bepaald. De directie zou deze zomer doelbewust hebben aangestuurd op de ondergang van dochterbedrijf YVC IJsselwerf. FNV Bondgenoten eiste een maand geleden een onderzoek. De vakorganisatie twijfelde aan de noodzaak van het in juni aangevraagde uitstel van betaling. De Ondernemingskamer heeft nu vastgesteld dat de surseance niet nodig was en ziet `krachtige aanwijzingen' dat de directie bewust op faillissement heeft aangestuurd.

YVC Holding nam in maart van dit jaar de Schiedamse scheepsreparatiewerf Wilton-Feijenoord over. De directie kondigde aan de activiteiten in Capelle te willen overbrengen naar Schiedam. Vervolgens slaagde YVC er niet meer in nieuwe orders binnen te halen.

Volgens R. Bosma, ex-directeur van YVC IJsselwerf en directeur van YVC Holding, heeft de recessie in de scheepsbouw ervoor gezorgd dat hij geen nieuwe opdrachten binnenkreeg. Maar volgens de Ondernemingskamer is niet aangetoond dat de recessie ook gold in de markt waarop IJsselwerf actief was. Ook blijkt het Franse bedrijf Navale Française YVC dit jaar nog offerte te hebben gevraagd voor een chemicaliëntanker van ruim 42 miljoen gulden. YVC verhoogde het uurtarief tijdens het offerteproces van 80 naar 86 gulden per uur, terwijl 75 tot 80 gulden gebruikelijk is in de branche. Vervolgens bleef een aangepaste, goedkopere offerte te lang in een directiela liggen.

YVC zou zich hebben willen concentreren op de reparatieactiviteiten, in plaats van nieuwbouw. Door nieuwe orders tegen te houden zou het bedrijf hoge afvloeiingskosten hebben willen besparen. Bij de IJsselwerf waren in juni nog 265 werknemers in dienst, van wie 60 procent weg zou moeten.

Inmiddels is YVC IJsselwerf overgenomen door scheepsbouwer Van der Giessen-de Noord uit Krimpen aan den IJssel, onderdeel van IHC Caland. Van de ruim tweehonderd mensen die nog werkzaam zijn bij IJsselwerf neemt Van der Giesen er 150 over. FNV-bestuurder W. Dijkhuizen ziet in de overname geen reden van onderzoek af te zien. Het onderzoek kan leiden tot ontslag van de bestuurders of een schadeclaim.