Moskou is tegen aanpassing ABM

Rusland voelt niets voor aanpassing van het verdrag dat de ontwikkeling en de bouw van een `ruimteschild' ter verdediging tegen inkomende raketten verbiedt.

De Verenigde Staten zijn voorstanders van de bouw van een aangepast ruimteschild, dat bescherming moet bieden tegen raketten die op Amerikaans grondgebied zijn afgevuurd. Een dergelijk systeem kan die raketten vanuit de ruimte vernietigen voordat ze hun doel bereiken. Weliswaar sloten in 1972 de toenmalige Sovjet-Unie en de VS het ABM-verdrag (ABM staat voor Anti-Ballistic Missile), waarin ze overeen kwamen de ontwikkeling van het ruimteschild te verbieden. Maar volgens de Amerikanen is zo'n schild nu wel nodig, niet omdat het nieuwe Rusland gevaar zou opleveren, maar omdat er kleine, onberekenbare landen zijn als Noord-Korea en Irak, die wellicht een raketaanval op de VS zouden kunnen lanceren. Om tegemoet te komen aan de Russische bezwaren, hebben de Amerikanen hulp aangeboden aan de voltooiing van een speciaal radarsysteem dat de Russen in Irkoetsk bouwen. Dat systeem moet Rusland beschermen tegen inkomende raketten. Rusland heeft niet het geld om de bouw van het radarsysteem te voltooien.

Rusland voelt echter in het geheel niets voor aanpassing van het ABM-verdrag, zo liet vandaag het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken weten, na besprekingen die gisteren met de Amerikanen over dit onderwerp zijn gehouden. Eerder al liet Moskou weten dat Washington het gevaar van landen als Noord-Korea en Irak overschat; aanpassing van het ABM-verdrag zou de deur open zetten naar een nieuwe wapenwedloop. Verder werd gezegd dat bestaande ontwapeningsovereenkomsten als START I en START II hun geldigheid zouden verliezen en dat over START III niet verder hoeft te worden gepraat als het ABM-verdrag wordt aangepast. Datzelfde argument werd vandaag herhaald door het ministerie van Buitenlandse Zaken: elk gesprek over ontwapening wordt zinloos als aan het ABM-verdrag wordt gemorreld. (Reuters)