Menem dicteert de verkiezingen in Argentinië

De presidentsverkiezingen aanstaande zondag in Argentinië gaan over abortus en het libido van de huidige president, Carlos Menem, hoewel deze geen kandidaat is.

Niet voor niets werd Carlos Menem hier president Semen genoemd: president `zaadje'. Tien jaar lang was de Argentijnse president de grote versierder van het land. Witte pakken, cowboylaarzen, en bij elke stap een laag uitgesneden vrouw-sterretje aan zijn zijde.

Al een jaar na zijn aantreden in 1989 gooide hij zijn eigen vrouw het presidentiële paleis uit. ,,Ik doe haar in de uitverkoop'', deelde hij mee. Toen Menem een paar jaar later met zangeres Madonna, in haar filmrol van Eva Peron, op het balkon van zijn paleis verscheen, leek zijn geluk compleet. Toch kon de macho het niet laten: ,,Een fascinerende vrouw'', zei de president na afloop. ,,Maar ik zou er zo honderd van kunnen krijgen.''

Zo kwistig als Menem tijdens zijn presidentschap met zijn zaad omsprong, zo rabiaat ging hij tegen abortus tekeer. Net als in heel Latijns Amerika is abortus in Argentinië verboden. Dankzij Menem heeft Argentinië ook een speciale `dag van het ongeboren kind'. Menem koos als datum 25 maart, de dag na de herdenking van de militaire staatsgreep in 1976, waarbij 30.000 mensen `verdwenen'. De president kondigde amnestie af voor de folteraars van de dictatuur. Voor zijn kruistocht tegen abortus werd Menem deze zomer gedecoreerd door het Vaticaan.

,,Een antichrist, en een abortus-adept.'' Hiermee zette Menem een paar weken geleden de aanval in op de kandidate voor het gouverneurschap van Buenos Aires. Sinds haar verkiezing tot oppositieleider twee jaar geleden, is Graciela Meijide een ware nachtmerrie voor Menem. Spontaan, professioneel, en vol vrolijke rimpels. De 67-jarige Meijide is het totale tegendeel van de strakgetrokken barbiepoppen die Menem omgaven. De grote populariteit van deze `vrouwtjes-gorilla' is voor Menem een vernedering voor zijn decennium van exibitionistisch regeren.

Volgens Argentijnse waarnemers is `het ego van de president diep geraakt', omdat het hem niet is gelukt aanstaande zondag voor een derde keer in de race te zijn voor het presidentschap. Knarsetandend moest hij aanzien hoe zijn eigen (peronistische) partij de huidige gouverneur van Buenos Aires, Menems aartsvijand Duhalde, tot presidentskandidaat benoemde. Daarop richtte Menem zijn pijlen op Meijide. Hij ontdekte dat Meijide zes jaar geleden een wetsvoorstel steunde voor het legalisteren van abortus. Bingo.

Negen bisschoppen in het katholieke Argentinië hebben de kiezers inmiddels opgeroepen zondag `tegen abortus' te stemmen. Een kwalificatie die feitelijk niet klopt, omdat de centrum-linkse oppositie waarvan Meijide deel uitmaakt, legalisatie van abortus niet op het programma heeft staan.

Deze week onthulde het Argentijnse dagblad Pagina 12 dat het demoniseren van Meijide als `heks van het ongeboren leven' deel uitmaakt van een dure campagne om te voorkomen dat de oppositie Menem voor het gerecht sleept wegens corruptie tijdens zijn ambtsperiode. Doel van de operatie zou zijn dat Menem terugkomt bij de presidentsverkiezingen van 2003. De Argentijnen vrezen dat zijn zaad tegen die tijd is opgedroogd.

De diepste aanslag op het ego van Menem kwam een paar weken geleden van zijn ex-vrouw Zulema Yoma. Al eerder had ze tegenover verslaggevers gehint over de geringe maat van het presidentiële geslacht. Nu zette ze hem te kijk als `hypocriet'. Zulema onthulde dat ze in 1969 een abortus van Menem had gehad. ,,Carlos steunde me volledig, en heeft me zelf naar de aborteuse gebracht'', vertrouwde ze de pers toe. ,,Ik verdraag de hyprocrisie in mijn land niet meer.''

    • Marjon van Royen