Jesús Gil opnieuw van miljoenenfraude beticht

Terwijl hij zelf voorbereidingen treft om volgend jaar aan de landelijke verkiezingen mee te doen, lijkt het juridische net rond Jesús Gil y Gil zich steeds strakker te sluiten. Gil, burgemeester van Marbella, grootondernemer in onroerend goed en directeur-eigenaar van de voetbalclub Atlético Madrid, heeft volgens documenten die gisteren zijn gepubliceerd in het regeringsgezinde dagblad El Mundo, zestig miljoen gulden aan gemeentegelden in eigen zak gestoken.

Eerder deze week deed een politiemacht van dertig agenten een inval bij een aantal kantoren, waaronder de werkruimte van Gil in het stadion Vicente Calderón van Atlético. Gil belegde daarop een persconferentie, waar hij verkondigde het slachtoffer te zijn van een politieke vervolging. De regering kan het niet verteren dat zijn partij GIL (Grupo Independiente Liberal) de stap heeft gemaakt naar de landelijke politiek, aldus Gil.

Gil, tegen wie al een rechtszaak loopt in verband met het betalen van shirtreclame voor Atlético uit de gemeentekas van Marbella, haalde eerder dit jaar een aantal opmerkelijke triomfen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Niet alleen behield hij het burgemeesterschap van Marbella, hij wist ook uit te groeien tot de grootste partij in Ceuta, de Spaanse enclave op het Marokkaanse vasteland. Na een raadslid van de Socialistische Partij te hebben `gekocht', levert GIL nu ook de burgemeester in Ceuta. Volgens de jongste beschuldigingen zou Jesús Gil voor miljarden in rekening hebben gebracht voor fictieve dienstverlening verricht door een viertal brievenbus-bedrijfjes.