Internationaal

LONDEN

De belangrijkste Europese beursindices stegen vanochtend met meer dan 1 procent, vooral door koersstijgingen in de banken- en telecomsector waarin deze week veel overnames en fusies werden aangekondigd. Ook de winst van de FTSE-index in Londen werd grotendeels gedragen door de banken, met name Standard Chartered en HSBC, en de telecomconcerns British Telecom en Vodafone.

FRANKFURT

Deutsche Telekom zette de beurs in Frankfurt in beweging met zijn plannen om voor ruim 4 miljard gulden een mobiele-telefoniebedrijf in Polen, Hongarije en Rusland over te nemen van het Russische MediaOne.

PARIJS

Behalve de banken SocGen en BNP, die ieder met meer dan twee procent in waarde stegen, was in Parijs ook de vraag naar het olieconcern TotalFina aanzienlijk. Het wordt, door de overname van Fina, volgende week opgenomen in de CAC-40-index en boekte daardoor vanochtend zo'n 4 procent koerswinst.

TOKIO

In Tokio verdween een kleine winst weer door de opmars van de koers van de yen tegenover de dollar, waardoor exportbedrijven als NEC en Sony terrein moesten prijsgeven. De Nikkei-index sloot 0,05 procent lager.

NEW YORK

Nervositeit op Wall Street ontlaadde zich gisteren in een massale verkoop van aandelen IBM. De koers van het computerconcern daalde met 20 procent. IBM maakte eergisteren na het sluiten van de beurs cijfers bekend over het derde kwartaal. Beleggers schrokken vooral van de toelichting op die resultaten, waarbij financieel bestuurder Doug Maine liet weten dat het vierde kwartaal van dit jaar een omzetdaling van twintig procent te zien zal geven. De lagere verkopen hangen volgens IBM samen met vrees voor het millenniumprobleem bij afnemers.

Aandeelhouders zagen dit als een sein om hun stukken IBM te dumpen. Het aandeel leverde in de avondhandel van woensdag al flink in, en gisteren kwam daar nog 16 dollar bij. De slotkoers van 91 dollar lag bijna 20 procent onder de 112 dollar die het aandeel woensdagmiddag nog waard was. De val van het fonds kostte de Dow Jones Index in totaal 109 punten. Zonder `het IBM-effect' in deze toonaangevende graadmeter, zou de Dow Jones gisteren 15 punten zijn gestegen.

Inmiddels hebben analisten al weer koopadviezen over IBM gegeven, omdat de prijs nu weer heel aantrekkelijk is. Eerder deze week maakte Microsoft zeer goede cijfers bekend, wat op de beurs enthousiast werd ontvangen. De schrik zit er door de jongste uitlatingen van de IBM-top nu weer goed in.