`Inleenkrachten slachterijen onverzekerd'

Inleenkrachten die werken in varkensslachterijen, zijn vaak op geen enkele manier verzekerd. Inleenkrachten zijn tijdelijke werknemers, die door bemiddelaars worden `aangeboden'. Meestal zijn inleenkrachten zelfs illegaal aan het werk, meent FNV Bondgenoten. Aanleiding is een aantal klachten dat bij de bond is binnengekomen.

De gewaarschuwde Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en het uitvoeringsorgaan voor de sector, GUO, hebben nog weinig ondernomen. De werkgevers blokkeren volgens de bond tot nu toe een `erkenningsregeling' voor inleenbedrijven. Vaak zijn die gevestigd in België of Luxemburg. Van de 13.000 mensen in de slachterijsector zijn er 5.000 inleenkracht. Bij FNV Bondgenoten zijn twee bedrijfsongevallen bekend van mensen die niet verzekerd waren. (ANP)