Heuvelrug wordt nationaal park

De Utrechtse Heuvelrug, een hoge zandrug in de provincie Utrecht, wordt waarschijnlijk het veertiende nationaal park in Nederland. Met deze status kan verstedelijking en versnippering van het natuurgebied worden tegengegaan. Staatssecretaris Faber (Landbouw) zal op 27 oktober het Nationaal park in oprichting De Utrechtse Heuvelrug instellen. Het gaat om de hoge zandrug tussen de randmeren in het noorden en de rivier de Nederrijn in het zuiden van de provincie Utrecht. Het nationaal park in oprichting beslaat het deel ten zuiden van de A12 en omvat ongeveer zesduizend hectare. De helft van het park is in handen van particulieren, de andere helft is verdeeld tussen Staatsbosbeheer, het Utrechts Landschap en Natuurmonumenten. Tien jaar geleden werd Schiermonnikoog als eerste nationaal park aangewezen. (ANP)