Herseninhoud

Een veel groter succes dan Big Brother is de BBC-natuuranimatiefilm over dinosaurussen. Het programma was ook heel wat duurder om te maken, 20 miljoen gulden voor zes uitzendingen. Ik kan het bijna niet geloven, voor Hollywood is zo'n bedragje een fooi. De serie plaatst de kijker terug in het Jura. Netwerk meldde gisteren dat er elke maandagavond 13 miljoen Britten naar kijken, bijna een kwart van de hele bevolking. Te vergelijken met de aandacht voor een belangrijke voetbalwedstrijd maar nu gaat het tussen een allosaurus en een reuzenzeemonster, de cryptoclytus. Terwijl die allosaurus nietsvermoedend staat te vissen, wordt hij door dat monster in zee gesleurd, verscheurd en ingeslikt. Greenpeace was nergens te bekennen.

Aan het slot van de film zag ik zo'n megavleeseter stranden na een tropische storm. Toen kwamen de strandjuttende allosaurussen aan de beurt om hem op te eten. Het prehistorische vreetgeweld moet een deel van de attractie zijn, hoewel het niet de boventoon voert. Spannender dan twee groepen mannen die met de voet een bal in elkaars doel proberen te mikken. Er zit ook een fascinerend Titanic-element in. Reuzenwezens die het goed voor elkaar hebben en oppermachtig brullend hun ondergang tegemoet gaan. De natuur is onverbiddelijk. Wat past beter in het einde van dit millennium?

Maar is het wel wetenschappelijk verantwoord, vragen Britse paleontologen zich af. Een reptiel laten zogen is speculatief. Waren ze wel zo monogaam toen? De wetenschap is daar nog niet uit. Nieuw is dit soort speculatie niet. Het hoort bij populaire wetenschap. Mijn oude Spectrum-encyclopedie weet wel heel zeker hoe het in het Triastijdperk toe ging en sommige inzichten zijn inmiddels achterhaald. De BBC had de kijker voor het speculatieve karakter van de reeks gewaarschuwd in een voorafgaande documentaire. Die waarschuwing zou bij elke uitzending herhaald kunnen worden.

De scheppers van Walking with Dinosaurs zijn blij met de discussie want die trekt alleen maar meer aandacht naar het programma. Er kan ook speelgoed bij geleverd worden. Modellen, boeken, websites, vervolgprogramma's. Ontstaat er een tweede kinderrage na Jurassic Park? Die brave BBC commercialiseert. In december zendt de NCRV de serie uit. Zouden de diplodocus en de brachiosaurus ondanks hun nog geringere herseninhoud Ruud, Maurice en Mona passeren? Zijn de grote beesten evolutionair beter gebouwd voor de camera, zodat ze 150 miljoen jaar na hun uitsterven een kijkcijferoverwinning behalen op de grote broeder? Om met Veronica te spreken: kijk de komende maanden!

Hoe moet Big Brother worden uitgemolken? Het programma over de inmiddels zeven personen die 100 dagen in een televisiekijkdoos zijn opgesloten. Popjes van de bewoners kan ik me niet voorstellen, boeken misschien wel en vervolgprogramma's. Maar Big Brother is gemakkelijker na te maken dan een film over dinosaurussen. Endemol kreeg al een claim van drie Britten die zeggen het te hebben bedacht, er zijn varianten aan voorafgegaan en er zullen er ook volgen. CBS gaat een aantal mensen op een onbewoond eiland afzonderen. Vele doelgroepen kunnen worden ontgonnen. Er komt nog wel een Big Brother-variant voor 65-plussers, voor Marokkanen, voor orthodox protestanten.

Nu is het een nationaal gespreksonderwerp, zoals voetbal of tennis. Voor als u niet mee kunt praten: de jonge Sabine is eruit gekeild door het kijkvolk. Samen met haar minnaar Bart was ze door de deelnemers genomineerd. De groep vond hun verhouding en onderonsjes bedreigend. Ze ,,stelden zich niet open''. Sabine hielp niet mee met het afwassen, klaagde over het eten en deed superieur. Niettemin was het afscheid hartstochtelijk.

Verreweg het populairst is nog steeds Ruud, de 44-jarige jolige Brabander. Hij is de leider en coach van het gezelschap. Veelzeggend dat de huisoudste bovenaan staat in een programma dat veel door jongeren wordt bekeken. Ook dat vlotte, onafhankelijke Veronicapiepeltje verlangt naar een Grote Broeder.

    • Maarten Huygen